2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Öngyilkosságot követett el Kolozsvár magyar fotográfusa New Yorkban

2021. február 23. 09:25, utolsó frissítés: 09:25

Fegyverrel végzett magával Deák Ferenc, Kolozsvár neves fotográfusa New Yorkban, egy olyan városban, ahol évtizedekig élt. A fotós rákban szenvedett. Csütörtökön vetett véget életének.


Deák fotós családból származott, Kolozsvár központjában volt fotóműhelye, és az 1960-as években (a Szabadság napilap elődjénél) az Igazság nevű magyar nyelvű újság fotóriportereként dolgozott. Az 1970-es években a fotós feleségével New Yorkba emigrált, ahol egy múzeumban dolgozott, mellette pedig művészfotós lett, Frank Deak néven vált ismertté.

1989 után Deák Ferenc többször járt Kolozsváron, és több száz fényképből álló gyűjteményét a Minerva Kulturális Egyesületnek adományozta. Az analóg fotókat digitalizálták, és egyesület fotóarchívumának a honlapján. A fotók között olyan személyiségek portréi találhatók meg, mint Ruha István hegedűművész, Köllő Béla, Orosz Lujza színészek, László Ferenc zenetörténész, Kányádi Sándor, Lászlóffy Aladár.

A Minerva Kulturális Egyesület, a Minerva Irodalmi és Nyomdai Műintézet Rt., kolozsvári utódja, amely 1920 és 1948 között kiadói és nyomdai tevékenységet végző intézmény volt. Az egyesület a kolozsvári Brassai utcában szeretne újabban kulturális központot létrehozni. (cluj24/hírszerk.)

Nyitókép: cluj24

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS