2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Áprilistól már négy oltóanyaggal rendelkezhet Románia, jön a Johnson & Johnson vakcina

2021. február 23. 11:53, utolsó frissítés: 14:08

Romániában áprilistól négy oltóanyag lehet, ugyanis a Johnson & Johnson cég termékével egészülhet ki a hazai felhozatal – jelentette be Valeriu Gheorghiță az oltáskampány koordinátora a Digi FM műsorában.


A katonaorvos szerint, a Johnson & Johnson által gyártott vakcinát várhatóan március közepén engedélyezi az európai gyógyszerügynökség. Gheorghiță úgy véli, a szérum nagyon nagy hatékonysággal rendelkezik, hozzátette azt is, hogy csak egyetlen egyszer kellene beadni, vagyis egy dózisú oltásról van szó.Gheorghiță ugyanakkor elismerte, hogy feszültség van közte és Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter között. Mint mondta, különböznek a nézeteik arról, hogyan kommunikáljanak az oltási kampányról. Példaként hozta fel azt a sürgősségi rendeletet, amely a vakcinázási központok személyzetének kifizetését biztosította, illetve technikai megbeszéléseket, amelyek szerinte jól sikerültek. Viszont azt állítja, hogy ezeken a problémákon már túlléptek és szakmai szempontból teljesen normális, sőt, építő jellegű a kapcsolatuk Voiculescuval.

Mennyi az annyi hatékonyság terén? És mi is ez az új vakcina?

A Johnson & Johnson adenovírust használ a test immunválaszának kiváltására a koronavírus ellen. A Pfizer és a Moderna vakcinákkal ellentétben pedig a hűtőszekrény hőmérsékletén tárolható, ami megkönnyíti az eloszlást.

A vakcinát valóban egyetlen dózisban kell beadni, viszont ennek ellenére 85 százalékos hatékonysággal rendelkezik a betegség súlyos formáinak megelőzésében, a klinikai vizsgálatok következtetései szerint.

A vállalat tanulmányai azt mutatják, hogy a vakcina hatékonysága 66 százalékos volt a három kontinensen végzett klinikai vizsgálatokban, amelyeket a SARS-CoV-2 koronavírus különböző változatai érintettek.

A kb. 44 000 önkéntest érintő klinikai vizsgálatokon a COVID-19 mérsékelt és súlyos formái elleni védelem szintje az Egyesült Államokban 72 százaléktól 66 százalékig terjedt, viszont Dél-Amerikában, Dél-Afrikában csak 57 százalékig (itt észlelték egyébként a koronavírus egyik új, ragályosabb mutációját is).

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a múlt héten megkapta a Johnson & Johnson által gyártott COVID-vakcina engedélyezésére vonatkozó hivatalos kérelmet.

Az EMA "gyorsított ütemterv szerint" értékeli Janssen (az amerikai Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalat belga leányvállalata) által benyújtott kérelmet, mivel a vakcina hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozó adatok valós idejű elemzése december óta tart.

Az emberi gyógyszerekkel foglalkozó EMA Bizottság (CHMP) becslése szerint a vakcina értékelése március közepe táján lezárulhat, feltéve, hogy a gyógyszeripari vállalat által benyújtott információk "elég teljesek és kellő mennyiségűek" ahhoz, hogy ez a vakcina feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapjon az EU-ban. (digi24/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS