2021. május 7. péntekGizella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Transindex-kerekasztal: nyelvtudásunk és a román nyelvvel szembeni attitűdjeink

2021. február 24. 10:51, utolsó frissítés: 2021. február 26. 19:39

A román nyelv sokak számára szorongást okoz, az erdélyi magyarok egy negyede érzi kényelmetlenül magát, ha románul kell beszélnie, mert nem tudja pontosan kifejezni gondolatait, eltéveszti a nyelvtant, vagy simán csak azért, mert az akcentusáról mindenki fölismeri.


Toró Tibor politológus és Kiss Tamás szociológus szerint az erdélyi magyarok legnagyobb része szeretne jól tudni románul, nem igaz, hogy nem akarnak megtanulni a fiatalok.

ÉLŐBEN ITT:Hogy miért nem sikerül? Hol rontjuk el, összerdélyi társadalmi szinten?

Erre is volna egy-két tippjük, hiszen az általuk végzett kutatások sokféle aspektusra kitértek, és szerintük az egyik legfontosabb kérdés a nyelvi attitűdjeinkre vonatkozik: hogyan viszonyulunk a román nyelvhez, román kultúrához, milyen családi mintát hozunk magunkkal, idősebb családtagjaink, nagyszüleink, szüleink milyen magatartást adtak tovább – úgy tűnik, hogy a pszicholingvisztikai szempontok egyáltalán nem elhanyagolandók ebben a kérdésben.A kutatók legújabb munkájuk során hét állam (Észtország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Románia, Szerbia és Szlovákia) kisebbségi oktatási rendszerét hasonlítják össze abból a szempontból, hogy milyen kisebbségvédelmi rendszerbe illeszkednek. Külön vizsgálják az oktatás nyelvének típusait, a többségi nyelv oktatásának módozatait, az intézményrendszert, valamint az oktatás tartalmát. Ennek kapcsán azt is elmondják, hogy más államok hogyan képzelik el a többségi nyelv oktatását, ott milyen nyelvi attitűdök valósulnak meg.

A élő kerekasztal-beszélgetésre pénteken, február 26-án este 19 órától kerül sor a Transindex Facebook-oldalán. A házigazda Vig Emese. Az eseményhez itt lehet csatlakozni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS