2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rovarirtó szer kergette ki lakásaikból egy temesvári tömbház lakóit

2021. február 24. 18:05, utolsó frissítés: 18:07

58 felnőttet és 12 gyermeket kellett kilakoltatni kedd este egy temesvári tízemeletes társasházból egy csípős és kitartó szag miatt, amely a tömbház pincéjéből és földszintjéről mindenhova beszivárgott. A helyszínre érő tűzoltók megállapították, hogy a szag az épületnek abban a részében található cukrászdából származik, ahol rovarirtást végeztek. A cukrászdai ügyintéző nyilatkozatai szerint a műveletet egy erre szakosodott cég hajtotta végre a CY10 rovarölő szerrel.


Az esetről az Europa Libera portál számolt be, leírva azt is, hogy a helyszínre érő rohammentősök szerint senki nem szenvedett semmiféle egészségkárosodást, ennek ellenére a lakókat arra kérték, hogy ideiglenesen a rokonoknál, ismerősöknél helyezkedjenek el az éjszakára, mert a teljes lakóházat átvizsgálják. Az egészségügyi felügyelőség is vizsgálatot rendelt el, Dominic Fritz polgármester pedig szigorú ellenőrzést kért az ügyben. Szerda reggel a lakók minden kockázat nélkül hazatérhettek, miután a levegő toxicitását mérő műszerek azt jelezték, hogy veszélymentes a zóna, úgy a lépcsőházban, mint a lakásokban.

A CY10 rovarirtó egyébként a hivatalos leírás szerint koncentrált széles spektrumú szer, amelynek hosszan tartó pusztító hatása van.

Mint ismert, 2019 novemberében egy anya és két gyermek halt meg, huszonketten pedig kórházba kerültek, miután a tömbházban korábban kártevőirtást végeztek Temesváron.

Emlékezetes a bukaresti 133-as számú iskolának is az esete, ahol szintén a rovarirtószer nem megfelelő használata miatt lettek rosszul a gyerekek, és 24 kórházba is kerültek 2020 januárjában. Az akkori vizsgálatok során a fertőtlenítést végző céget találták hibásnak, az iskola felbontotta a szerződést, és a gondatlanság miatt a cég bírságot fizetett. (Europa Libera)

Nyitókép: Brandusa Armanca

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS