2021. június 12. szombatVillő
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kihelyezték a Doina Corneáról elnevezett kolozsvári utcán a névtáblát, de sokan kritizálják

2021. február 25. 08:48, utolsó frissítés: 10:39

Doina Cornea nevét vette fel az a kolozsvári Alba Iulia (Tinódi) utca, ahol a diktatúra ellenzéki személyisége élete legnagyobb részében lakott. A döntést még tavaly hozta meg az önkormányzat, azóta az utcanévtábla is kikerült, azonban a név alatti "író, kommunista disszidens" felirat nem nyerte el a női egyenjogúságot hangsúlyozó aktivisták tetszését. Lévén, hogy a román nyelv grammatikájában a nőnem, férfinem elkülönül egymástól, az írónő lett volna helyes - állítják. Mindez az önkormányzat patriarchális, szexista hozzáállását jelöli, hangsúlyozzák a kritikusok, amelyek ismét fölvetették, hogy a kolozsvári utcák közül mindössze 20 visel női nevet, miközben az 1224 nyilvántartott utca közül 500-at neveztek el híres férfi személyiségekről.


Az önkormányzattól egyébként Leontin Iuhas, Doina Cornea fia kérte, hogy az az utca viselje elhunyt édesanyja nevét, ahol korábban lakott.

Egykori otthonát egyébként az önkormányzat vásárolta meg és emlékházzá alakít ki az ingatlanban. "A házban kialakítandó tárlattal nemcsak tiszteletünket rójuk le Doina Cornea emléke előtt, hanem emlékeztetővel szolgálunk azok számára, akik megélték azokat a sötét időket, illetve tanulsággal azoknak, akik a 89-es fordulat után születtek, vagy túl fiatalok voltak ahhoz, hogy emlékezzenek. Az üzenetünk egyértelmű: a demokrácia nem magától értetődő, a demokráciáért minden nap meg kell küzdenünk, minden nap fel kell lépnünk azok ellen, akik ki akarják azt kezdeni. Az emlékház egyben egy figyelmeztetés: tennünk kell azért, hogy a '89 előtti korszak soha többé ne ismétlődhessen meg" – jelentette ki korábban Oláh Emese Kolozsvár alpolgármestere.

Cornea kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának francia tanszékén volt tanársegéd. 1982 és 1989 között 31 szöveget és tiltakozást juttatott el a Szabad Európa Rádióhoz. 1983-ban elbocsátották az egyetemről, és vizsgálatoknak, kihallgatásoknak, veréseknek és fenyegetéseknek vetették alá.

Fia, Leontin Iuhas közreműködésével 160 röpiratot terjesztett az 1987-es brassói felkelés során, ezért mindkettőjüket 5 hétre letartóztatták. Ezután gyakorlatilag házi őrizetben volt 1989. december 21-éig. Majd a lövöldözések ellenére részt vett az 1989. december 21-ei utcai tüntetéseken.

A rendszerváltás után egyik alapítója volt a romániai Totalitariánusellenes Demokratikus Fórumnak, amelynek utóbb elnökévé választották. 2018-ban, 88 éves korában halt meg Kolozsváron. (hírszerk.)

A nyitóképen Doina Cornea látható kolozsvári otthonának kertjében, a fotót Csomafáy Ferenc készítette, forrása Azopan Fotóarchívum
A nyitókép másik képét Ioana Trana készítette, aki ezzel a képpel arra is fel szerette volna hívni a figyelmet, hogy Kolozsváron is jellemző, hogy az utcanévtáblák döntő többsége férfiakból áll

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS