2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Péntektől az új szabályok szerint számítják ki a fertőzöttségi mutatót

2021. február 25. 20:03, utolsó frissítés: 2021. február 26. 09:41

Péntektől kezdődően a koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatos mutatót "az új szabályok szerint" számítják ki, azaz a gócokat is figyelembe veszik, jelentette ki csütörtökön Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.


A mintegy két héttel ezelőtt kiadott kormányrendelet értelmében csütörtök az utolsó nap, amikor a mutatók kiszámításánál a gócpontokat nem vették számításba, és péntektől kezdődően az új, egyébként a nemzetközi szabványoknak megfelelő szabályok szerint számolják az adatokat, mutatott rá Voiculescu a parlamentben. Hozzátette, hogy minden ország így jár el.

A héten elején Temes, Fehér és Kolozs megye önkormányzata is kérte, hogy más módszer szerint számolják a mutatót, mert szerintük egyesek csak annyi koronavírusos tesztet végeznek el, amivel a szigorúbb forgatókönyvekhez tartozó korlátozásokat megússzák, és az nincs rendben, hogy azok húzzák a rövidebbet, akik helyesen járnak el, és annyit tesztelnek, amennyit tudnak.

Az említett három megye azt kérte az Országos Vészhelyzeti Bizottságtól és a kormánytól, hogy vegye azt is figyelembe hány tesztet végeztek a településeken és régiókban, és aszerint vezesse be sárga vagy piros forgatókönyv korlátozásait. Egyelőre úgy néz ki, hogy a minisztérium nem vette figyelembe a kérésüket, de így is lehet, hogy változik a megyékre, illetve településekre milyen forgatókönyv érvényes. (agerpres)

fotó: WikimediaImages/ Pixabay

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS