2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem fair a miniszterelnök szerint, hogy a rendőrök tüntetnek, miközben a magánszektor bajban van

2021. február 26. 17:37, utolsó frissítés: 17:37

Florin Cîţu miniszterelnök pénteken úgy nyilatkozott, hogy értelmetlennek tartja a rendőrök tiltakozását, mert a közalkalmazottak bérei a 2020-as szinten maradnak. Ugyanakkor úgy vélte, a rendőrök elégedetlenkedése nem tisztességes, ha arra gondolunk, hogy a magánszektorban 1,4 millió ember van kényszerszabadságon.


Cîţu ezzel arra reagált, hogy szerdán az Államelnöki Hivatal székháza előtt tüntettek a Publisind szakszervezeti szövetség tagjai a béreik befagyasztása miatt, követelve, hogy azokat igazítsák az inflációhoz. A tiltakozó rendőrök nem tartották tiszteletben sem a tüntetésre engedélyezett terület határait, sem az időkeretet.

A miniszterelnök úgy kommentálta a rendőrök tiltakozását: Románia az utóbbi száz év legnagyobb válságán ment keresztül, a versenyszférában 1,4 millió embert kellett kényszerszabadságra küldeni úgy, hogy megmaradjon a munkahelyük, és egy idő után visszatérhessenek dolgozni; a közalkalmazottak bére pedig megmarad a 2020-as szinten olyan körülmények között, hogy az infláció csökken. "Nem látom ezeknek a tiltakozásoknak az értelmét. A jövedelmek a 2020-as szinten maradnak. Ez volt a döntés. Ennél többet nem mondhatok" - szögezte le a miniszterelnök.

Hozzátette: 2021-ben a magánszektorban sem lesznek bérnövekedések, mert továbbra is gazdasági válság van, így nem tartja tisztességesnek, hogy a közszféra alkalmazottai tiltakoznak, miközben a magánszféra szereplői nagyon nehéz időszakon mentek keresztül.

Azt is elmondta: a kormány tervezi, hogy rendeletben csökkenti le az állami vállalatok igazgatótanácsi tagjainak létszámát. Az állami vállalatok vesztesége 63 milliárd lej, ez több, mint a beruházásokra elkülönített keret, ami 62 milliárdot tesz ki. "Át kell szerveznünk ezeket a vállalatokat, és az átszervezés az igazgatótanácsokkal fog kezdődni" - mondta a miniszterelnök. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS