2022. május 22. vasárnapJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A politikusok, akik lenyúlták a Duna-deltára szánt 1 milliárd eurót

2021. február 27. 11:48, utolsó frissítés: 2021. február 28. 11:05

A Duna-delta gazdasági és turisztikai fellendítésére kiutalt egymilliárd euró tűnt el néhány korrupt politikus keze között. A Süddeutsche Zeitung újságírói göngyölítették fel a történetet román újságírók segítségével. Az ankét román nyelvű összefoglalóját a G4Media publikálta.


A fotón látható személyek balról jobbra: Simona Caraman - államtitkár 2019-is az Európai alapok minisztériumában; Horia Teodorescu - Tulcea megye tanácselnöke; Mirela Furtuna - Tulcea megyei PSD-s képviselő; Eugen Teodorovici - Európai Alapok minisztere 2012-2015 között.A fotón látható személyek balról jobbra: Simona Caraman - államtitkár 2019-is az Európai alapok minisztériumában; Horia Teodorescu - Tulcea megye tanácselnöke; Mirela Furtuna - Tulcea megyei PSD-s képviselő; Eugen Teodorovici - Európai Alapok minisztere 2012-2015 között.


A pénzt Brüsszel a Duna-delta integrált területi beruházási (ITI DD) mechanizmusán keresztül utalta Romániának, és az összeg Európa összes ITI-jének legnagyobb költségvetésű projektje volt.


A pénzek lenyúlásának két kulcsfigurája: az Európai alapok minisztere a Ponta kormányból és Tulcea megye tanácselnöke

Az ITI DD koncepció kidolgozója Eugen Teodorovici miniszter volt, a büdzsét azonban barátja, Horia Teodorescu, a Tulcea Megyei Tanács elnöke kezelte.

Az újságírók megállapították, hogy a Tulcea megyei tanácselnök és a köréje csoportosuló szociáldemokrata politikusok, üzletemberek profitáltak az ITI DD összegeiből.

Első példaként magának a tanácselnöknek a csúsztatását mutatják be: a szociáldemokrata helyi báró cégje egy turisztikai központ megnyitására pályázott meg egy összeget a büdzséből, de a megadott helyszínen híre-nyoma sincs a központnak: helyette a város egyik legdrágább magánorvosi komplexuma működik, amelynek tulajdonosa nem más, mint, az egyik PSD-s parlamenti képviselő Mirela Furtună, aki az elmúlt években jelentős vagyont halmozott fel.

Az épület, amely helyet ad az modernül felszerelt egészségügyi központnak a Condor Kft. tulajdona, a cégtulajdonos pedig a magyei tanácselnök, Horia Teodorescu. A Condor Kft. több millió euróra rúgó projektek kivitelezését "nyerte el" az utóbbi években, az, hogy végül nem turisztikai központot létesítettek, hanem magánklinikát, csak "apró szépséghiba" a sokféle más csalás tömkelegében, amelyeknek egy részét sikerült kideríteni. A klinikatulajdonos Mirela Furtună-ról azt kell tudni, hogy sokáig Teodorescu kommunikációsa volt, és maga a tanácselnök „tette a parlamenti listára”.

Templomfelújításra is bőven jutott a Duna-delta fellendítésére szánt költségvetésből

Bár az ITI DD mechanizmusát a Duna-delta gazdasági támogatására szánták, a projektek kevesebb mint 15 százaléka célozta meg azokat a specifikus témákat, amelyek a kerettervben szerepelnek. Jóval kevesebb pénzt fektettek be a tavak és csatornák megtisztítására, mint a templomok felújítására. Maga Teodorovici volt miniszter is kénytelen volt elismerni, hogy "vannak bizonyos akadályok, sőt eltérések az ITI DD stratégiájától", és egyes projektek sokat késtek, illetve el sem kezdtek rendesen működni - vallotta be az exminiszter.

A pénz útja. Forrás: G4MediaA pénz útja. Forrás: G4Media


A Tulcea megyei "il padrino"

Teodorescu tanácselnök tevékenysége körül folyamatosan gyűlnek a kérdőjelek. Egy hozzá közel álló üzletembert, aki állítólag nagy összegeket kölcsönzött a Condor Kft-nek, korrupció miatt ítélték el 1 év és 8 hónapos börtönbüntetésre, miután kiderült, hogy fiktív társfinanszírozási szerződéssel kaparintott meg EU-s projekteket.

Teodorescunak a politikai pályafutása gyakorlatilag 12 éve kezdődött el, 2008-ban választották meg megyei tanácsosnak, ezt követően lett képviselő, majd megyei tanácselnök. A cégje, amelynek ő az egyetlen tulajdonosa – mint fentebb már jeleztük – rendszeresen meg szokta nyerni a közbeszerzési pályázatokat, ennek már az jövedelembevallási nyilatkozatban is nyoma van. Az önkormányzati vezető mesés összegeket halmozott fel az elmúlt évek során.

Az uniós finanszírozás útját lekövető újságírók kimutatták, hogy Teodorescu vállalkozásának ügyvezetője szintén nyert egy 400 ezer eurós pályázatot az ITI DD-ből saját cégje számára, eszközbeszerzésre. De a tanácselnök feleségének is van egy kis vállalata, ahova ugyancsak 400 ezer euróból vásárolhatottak eszközöket egy „sikeres pályázat” nyomán.

Kecskére bízták a káposztát?

A másik érdekes figurája ennek a bonyolult pénzmosó rendszernek Eugen Teodorovici, aki 2012–2015 között az Európai Alapok minisztere volt Victor Ponta kabinetjében, majd Viorica Dăncilă pénzügyminisztere lett. Az ő nevéhez fűződik az ITI Duna-delta mechanizmus koncepciója és csődje is.

A volt miniszter egyébként Horia Teodorescu közeli barátja, a tanácselnök 2016-ban segített neki szenátorrá válni azzal, hogy a PSD Tulcea megyei listájának élére tette. A 2020-as választásokon megismételték a cselt, azonban az AUR akkorát szakított a megyében, hogy Teodorovici nem jutott be a szenátusba, jelenleg a Román Számvevőszék ellenőrzési hatóságának igazgatója.


Így az Európai Alapok volt minisztere visszatért ahhoz a munkahelyhez, amelyet 2009-2012 között töltött be, és – a sors iróniájaként is értelmezhető, hogy – most éppen az európai alapok elköltésének törvényességét ellenőrzi. Alapvetően Eugen Teodorovicinak azt kell megvizsgálnia, hogy tulceai barátai hogyan léptették életbe az ITI DD mechanizmust és mennyire törvényesen és hatékonyan költötték el az európai forrásokat. Ezt a volt miniszter meg is erősítette az újságírók számára: „ a Számvevőszéken, az Ellenőrzési Hatóság igazgatójaként az ITI Duna-delta projekt költségeinek ellenőrzése a feladatom”. Teodorovici ugyanakkor úgy véli, hogy kapcsolata a megyei tanácselnökkel kimondattan intézményes keretek között zajlik: „Teodorescu úrral a Tulcea megyei életminőségét szeretnénk javítani, és közös munkánkat is ez a cél motiválja.” (G4media)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS