2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A közegészségügyi intézet figyelmeztet: az UV lámpák veszélyesek, nem alkalmasak iskolai fertőtlenítésre

2021. február 27. 13:23, utolsó frissítés: 13:23

Az Országos Közegészségügyi Intézet szakemberei figyelmeztetést adtak ki az UV-lámpák használata által okozott balesetek számának növekedéséről, emiatt az intézet nem jánlja többé az UV-lámpák használatát az oktatási intézményekben."Mivel az UV lámpák iskolai használata által okozott balesetek egyre gyakoribbá válnak, az INSP szakemberei nem támogatják ezt a fertőtlenítési módszert”- áll az intézet közleményében.


A koronavírus-pandémia hatására ezt a több évtizedes eljárást, ami képes legyőzni a vírusokat és baktériumokat: az UV-fényt elkezdték alkalmazni az oktatási intézményekben is. A kórházak évek óta alkalmazzák ezt a gyógyszerekkel szemben rezisztens kórokozó mikroorganizmusok terjedésének csökkentésére és a műtők fertőtlenítésére. Egy évvel ezelőtt azonban érdeklődés mutatkozott a technológia iránt olyan helyeken is, mint az iskolák, irodaépületek és éttermek, annak érdekében, hogy elősegítsék a koronavírus terjedésének lassítását a közösségi terekben.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ez a módszer kifejezetten az egészségügyi egységeken belül, a levegő fertőtlenítésére és a helyiségekben található különböző felületek fertőtlenítésére jó. Ezeket a lámpákat csak képzett személyzet helyezheti üzembe. A helyiségekben, ahol működnek, nem lehet ember, mivel fennáll az egészségkárosodás veszélye. A rövidhullámú UV káros az emberekre. Nem csupán leégést, és hosszú távon bőrrákot okoz, de a szaruhártya fájdalmas gyulladását is kiválthatja, ami akár maradandó látáskárosodást is okozhat. Ezért a sugárzást árnyékolni kell. Mivel az UV-C sugárzás képes kémiai kötéseket felbontani, a műanyagok (például szigetelések, tömítések) a szokásosnál látványosan gyorsabban elöregednek.

Más potenciális veszélyforrás a keletkezett ózon erős oxidáló, azaz mérgező anyag. Az UV-C tartományú germicid vagy fertőtlenítő, sterilizáló csöveket tehát csak úgy szabad alkalmazni, ha a fény nem éri az élő szervezetet. A fény hullámhosszi sajátossága miatt még az sem elfogadható, ha úgy tartózkodik valaki a működő UV-C lámpával egy helyiségben, ha a fény más irányokba van terelve. Ugyanis a visszaverődés révén, az UV-C visszaverődik és vakságot, szem égést, bőrégést és az így kialakuló égés bőrrákot okoz. Körültekintéssel eredményesen használható sterilizálásra, de ennek biztonsági követelményeit szigorúan be kell tartani. A lámpa besugárzásakor keletkező háromatomos ózonmolekula oxidatív hatása miatt érdemes a helyiséget a használat után friss levegővel ellátni.

Összefoglalva: az UV-fertőtlenítés módszere nem alkalmas az iskolai tantermek fertőtlenítésére - figyelmeztet a Közegészségügyi Intézet. (adevarul.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS