2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Varjúsereg közepébe került a leszállni készülő repülő - Hitchcock-jelenet lett belőle

2021. február 27. 19:38, utolsó frissítés: 2021. február 28. 10:30

Számos problémát, kellemetlenséget okoznak a kolozsvári varjúseregek, amelyek időnként teljesen ellepik az égboltot a szeméttelep irányából a város központja felé vonulva. Van, amikor a központot, a Sétateret, a botanikus kertet, vagy éppen a Házsongárdi temetőt foglalják el, de szívesen megtelepednek a lakónegyedekben is, megrongálják az autókat, ellepik a kerteket.


Legutóbb egy Hitchcock-filmjelenetre hasonlító eset történt, amely akár tragikus véget is érhetett volna, ugyanis a Kolozsvár és az egyiptomi Hurghada üdülőváros közötti repülőjárat épp a leszállás előtti pillanatokban egy ilyen óriási varjúraj kellős közepébe keveredett. A gépnek ütköző madarak komoly gondot okoztak a pilótáknak, és az utasok szerint érezni lehetett a a becsapódások által okozott sokkhatást. Mivel több tíz, akár több száz madár is lehetett, az emberek megrémültek, attól féltek, hogy nem sikerül biztonságban földet érniük. Az esetet több helyi román lap is megírta, közöttük a Gazeta de Cluj is.

A charterjáratot, amelynek rövid szünet után vissza kellett volna repülnie Egyiptomba a kolozsvári reptér technikai személyzete alaposan átvizsgálta, ezért három órás késéssel szállt fel a repülő.

A kolozsvári varjúhelyzet megoldására egyelőre nem született megoldás. Az ornitológusok szerint a varjúkolóniák azért szaporodtak el a város környékén, mert itt találták meg a fészkelési lehetőséget és a megfelelő táplálékmennyiséget is. A vetési varjak a Mezőségről gyűltek ide, mert ott gyakorlatilag már nincsenek olyan magas fákkal beültetett ligetek, ahol fészkelhetnének, míg a kolozsvári parkok és a Házsongárd ideális számukra, nem beszélve arról, hogy a város szemete eltartja őket. (gazetadecluj.ro/hírszerk.)

A nyitókép illusztráció.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS