2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A DIICOT felszámolt egy több országra kiterjedő embercsempész-hálózatot

2021. március 01. 17:24, utolsó frissítés: 17:24

Nyolc házkutatást tartott hétfőn a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Bákó, Fehér és Hunyad megyében egy embercsempészettel foglalkozó hálózat ügyében.


A DIICOT arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy 2019 decembere és 2020 márciusa között egy indiai állampolgár bűnözői csoportot hozott létre, amelynek az volt a célja, hogy Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Romániába, majd Nyugat-Európába csempésszen indiai állampolgárokat.

A hálózat több országra kiterjedt, tagjainak pontosan leosztott feladatkörük volt. A Nyugat-Európába csempészendő indiai állampolgárok egy része törvényes munkavállalási vízummal tartózkodott Románia területén, mások a zöldhatáron szöktek át Szerbiából. Az embercsempészek egy ideig bukaresti lakhelyeken szállásolták el őket, majd a szökés előtt ideiglenesen Arad vagy Temes megyében, bérelt ingatlanokban. Az indiai személyeket a hálózat indiai állampolgárságú tagjai szervezték be, a szállítás viszont jórészt román kamionsofőrök segítségével történt – tájékoztatnak a nyomozók, kitérve arra is, hogy a kamionok rakterébe rejtett migránsok élete sok esetben veszélybe került az emberi létfeltételeknek nem megfelelő szállítási körülmények miatt.

A rendőrség közölte: a hálózat egyik indiai tagját 2020 novemberében, míg a másodikat 2021 januárjában vették őrizetbe.

A hálózat egy ember Nyugat-Európába való csempészésééért 3000 és 6000 euró közötti összeget kért el, a célországtól függően.

A házkutatások során mobiltelefonokat, illegálisan birtokolt fegyvereket, készpénzt, vadkendermagokat és dokumentumokat foglaltak le. Hét személyt a DIICOT székházában hallgatnak ki. (agerpres)

Nyitókép: DIICOT-közlemény.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS