2021. április 21. szerdaKonrád
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kezdetét veheti Călin Popescu-Tăriceanu pere, hivatali visszaéléssel vádolják

2021. március 02. 17:31, utolsó frissítés: 17:39

A legfelsőbb semmítőszék jogszerűnek tartja a Călin Popescu-Tăriceanu ellen felhozott vádakat, megkezdődhet a tárgyalás ellene – közölte a Ziare.ro.


A portál értesülései szerint a legfelsőbb semmítőszék (ICCJ) kedden elfogadta a szenátus egykori elnöke ellen felhozott vádakat, és elrendelte a tárgyalás megkezdését abban az ügyben, amelyben hivatali visszaélés és hivatalos minőség bitorlásában való bűnrészesség gyanúja miatt.

Az ügyészek szerint Tăriceanu a felsőház elnökeként nem ültette gyakorlatba a legfelsőbb bíróság egy 2015-ös jogerős ítéletét, amely kimondta, hogy Cristian Marciu szenátor megsértette az összeférhetetlenségi törvény előírásait, így a törvényhozó továbbra is a felsőház tagja maradt.

Tavaly május 29-án Robert Cazanciuc felsőházi alelnök beadvánnyal fordult az alkotmánybírósághoz, kérve a taláros testületet, állapítsa meg, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki az ügyben a szenátus és a főügyészség között, mivel úgy vélte utóbbi "közvetlen és alkotmányellenes módon beavatkozott a parlament tevékenységébe azáltal, hogy felülvizsgálatnak vetett alá egy parlamenti eljárást, amelyet a szenátus házszabálya szerint folytattak le."

Tăriceanu korábban az alkotmánybíróság hasonló döntése kapcsán azt nyilatkozta, hogy egyesek ki akarják ütni a játékból, de ő nem hagyja magát és nem fél, és ettől még nem lesz kevésbé kritikus Klaus Johannis államfővel és a kormánnyal szemben. (Ziare)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS