2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megúszták a csendőrség vezetői, akik a 2018. augusztus 10-i tüntetésen elrendelték a könnygáz és gumibot használatát

2021. március 03. 10:05, utolsó frissítés: 10:56

A Bukaresti Törvényszék elutasította a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Ellenes Ügyészség (DIICOT) arra irányuló kérését, hogy vizsgálják ki újra a 2018-as augusztus 10-i tüntetések kapcsán a csendőri vezetők felelősségét.


Mint ismeretes, a hatóság emberei erőszakosan léptek fel a tüntetőkkel szemben, könnygázt alkalmaztak és többen meg is sérültek a demonstrálók közül. Az eset kapcsán eljárást indított a DIICOT, viszont tavaly nyáron egy ügyészük, Doru Stoica lezárta a nyomozást.

Giorgiana Hosu DIICOT-főügyész azonban felülbírálta beosztottja döntését, és kezdeményezte a nyomozás újraindítását a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár ügyében. Ennek a kezdeményezésnek tett most pontot a végére a Bukaresti Törvényszék, melynek döntése jogerős, azaz végleges.

Az ügy lezárásakor a DIICOT-ügyészek egyébként azzal érveltek, hogy a Victoriei téren tüntető békés tömeg nem határolódott el azoktól, akik agresszíven léptek fel a rendfenntartókkal szemben, sőt, még mulattatta is őket a helyzet. A DIICOT szerint az erőszakos fellépésnek nem mindegyik 'járulékos áldozata' volt 'ártatlan áldozat'. (g4media.ro, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS