2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Maradt minden a megbeszéltek szerint: Kolozs megyének az új prefektusa Tasnádi Szilárd

2021. március 03. 10:53, utolsó frissítés: 12:11

Kinevezte a kormány a szerda reggeli ülésen az RMDSZ-es prefektusokat. Kolozs megyében maradt minden a régiben, és annak ellenére, hogy a román sajtóban megjelent Kelemen Hunor nyilatkoztata, hogy elcserélné Kolozst Bihar megyével, illetve a megyei liberálisok elégedetlensége is nyilvánvaló volt, az RMDSZ jelöltjét, Tasnádi István Szilárdot nevezte ki a kormány Kolozs megye prefektusává.


Február elején, amikor nyilvánossá váltak a nevesítések, akkor a koalíció tagjai azzal magyarázták, hogy Kolozs megye az RMDSZ-hez került, hogy miután a PNL Bihar megyét, az USR pedig Bukarestet választotta, az RMDSZ-nek lehetősége nyílt arra, hogy Kolozs megyét válassza. Bár az eredeti elképzelések szerint a Szövetség arra számított, hogy sikerül Biharban megvetnie a lábát, ahol a helyhatósági választások alkalmával szinte mindent elveszített, amit el lehetett. A Bihar megyei PNL azonban ragaszkodott a megszerzett szupremáciájához, úgyhogy nem nyílt lehetősége az RMDSZ-nek arra, hogy prefektust nevezzenek ki a megye élére. Másrészt, amint azt már megírtuk, azzal, hogy Kolozs megyét átengedte az RMDSZ-nek, a PNL központi vezetősége a kolozsvári csoportot szankcionálta, mivel az itteni liberális belső ellenzék már kétszer is támadásba lendült: először Emil Boc, Kolozsvár polgármestere volt az, aki látszólag az oltási központok finanszírozásának módját kérdőjelezte meg, azonban mindez gyakorlatilag egyfajta engedetlenségként, „frondőrködésként” csapódott le Bukarestben. A második menet pedig Rares Bogdan kirohanása volt a várból, amikor éppen a PNL elnökét, Ludovic Orbant akarta elkaszálni.

Azóta Alin Tișe, a megyei tanács elnöke is megszólalt a prefektus-ügyben, és azzal fenyegetőzött, hogy kilép a liberális pártból, ha Tasnádit kinevezik.

Az RMDSZ jelöltjei három további megyében is megkapták kinevezésüket: mától Arad megyében Tóth Csaba, Szilágy megyében Dari Tamás a kormánymegbízott, Szatmár megyében pedig Altfatter Tamás-Ferenc prefektusként folytatja a munkát. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS