2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csalódottak a politikusok a diaszpóratüntetés ügyében hozott döntés miatt, a bírók reagáltak

2021. március 03. 18:06, utolsó frissítés: 18:06

Közleményben kérte a politikusokat az államhatalmi ágak szétválasztásának tiszteletben tartására Laura Radu, a bukaresti törvényszék elnöke.


Az igazságszolgáltatási intézmény közleménye azt követően látott napvilágot, hogy több politikus - Florin Cîţu, Vlad Voiculescu, Dacian Cioloş - bírálta, hogy a bukaresti törvényszék kedden elutasította azt az igénylést, amelyben a DIICOT a csendőrségi vezetők elleni nyomozás részleges újraindítását kérte a 2018. augusztus 10-i bukaresti tüntetés ügyében.

A törvényszék szerdán közzétett állásfoglalása leszögezi: az alkotmány értelmében a bírák függetlenek, és csakis a törvénynek kell alávetniük magukat. A bírói döntés a vonatkozó jogszabályok és a bizonyítékok alapján születik meg, nem pedig érzések és érzelmek alapján - teszik hozzá a közlemény megszövegezői.

Azt írják: mivel a döntést a törvényhozó és a végrehajtó hatalom több képviselője bírálta, emlékeztetni akarják őket arra az alkotmányos alapelvre, miszerint a jogállamban és demokráciában az állam három hatalma - a törvényhozó, a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás - egymástól elkülönül és egyensúlyban van, egymással együttműködik, és kölcsönösen tiszteletben tartja egymást. A kihirdetett bírói ítéletekről pártatlanul kell nyilatkozni, mert csak a jogrend és a bírói döntések tiszteletben tartásával állítható helyre a felborított társadalmi egyensúly.

Kedden a bukaresti törvényszék jogerősen elutasította azt az igénylést, amelyben a volt csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindítását kérte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) a 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetés ügyében.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ügyet lezárják, és nem indul bűnvádi eljárás a csendőrség volt vezetői ellen a tüntetésen történt tömegoszlatás miatt.

A bírói döntést több politikus kommentálta, többek közt Florin Cîţu miniszterelnök, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter és Dacian Cioloş, az USR PLUS társelnöke.

Florin Cîţu csalódottságának adott hangot a döntéssel kapcsolatban, és kijelentette, hogy Stelian Ion igazságügyi miniszterrel tárgyalt annak megtámadhatóságáról.

Dacian Cioloş úgy nyilatkozott: a bírói döntés nem az, amire az állampolgárok vártak, és talán parlamenti bizottság 'meg tudná világítani az ügyet', túl a büntetőjogi felelősségrevonáson.

Vlad Voiculescu a Facebookon kommentálta az ügyet: 'Jön, hogy kitépjem a hajamat' - írta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS