2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Folytatódik az adok-kapok Johannis és az USR között a diaszpóratüntetés miatt

2021. március 05. 12:21, utolsó frissítés: 12:21

Stelian Ion igazságügyi miniszter pénteken reagált Klaus Johannis felszólítására, amely során arra kérte a tárca vezetőjét: tisztázza a 2018. augusztus 10-én zajló diaszpóratüntetésen történt rendőri túlkapások hátterét és vonják felelősségre az akkor vezetői pozíciót betöltő személyeket.


Történt ugyanis, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) már másodjára akart vizsgálatot indítani a 2018-as tüntetés kapcsán, a Bukaresti Törvényszék azonban nem fogadta el az ügyészség kérését és jogerősen lezártnak titulálta az ügyet.

Az igazságügyi miniszter pénteki nyilatkozatában türelemre szólít fel mindenkit, és arra kéri a nyilvánosságot, várják meg a Törvényszék indoklását, amelyben elmagyarázzák a döntés lényegét.

"Ez egy kellemetlen történet, ami még mai napig sok érzelmet vált ki az emberekből. Én értem, hogy mindenki válaszokat akar, de az azoktól érkezik majd, akiktől kell" - mondta Stelian, hangsúlyozván, hogy az igazságügyi miniszternek nincs felhatalmazása arra, hogy "igazságot tegyen az ügyben".

"Az biztos, hogy az augusztus 10-i tüntetés ügye nem zárult le itt. A DIICOT ügyének voltak olyan részei, amelyeket leválasztottak és a katonai ügyészségre küldtek, ezek pedig még folyamatban vannak, és főként a beosztott csendőrök tetteire, a tüntetőkkel szembeni fellépésre vonatkoznak. Az ügynek még van egy másik része is, amely civil köztisztviselőkre, vezetői tisztséget betöltő személyekre vonatkozik, és itt sem született még végső döntés"- szögezte le az igazságügyi tárca vezetője.A törvényszék a politikusok felháborodására reagálva még szerdán közleményben leszögezte: az alkotmány értelmében a bírák függetlenek, és csakis a törvénynek kell alávetniük magukat. A bírói döntés a vonatkozó jogszabályok és a bizonyítékok alapján születik meg, nem pedig érzések és érzelmek alapján. (Agerpres, Digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS