2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyolc rendőr ellen indult hatósági eljárás, mert megvertek és megkínoztak embereket

2021. március 06. 16:37, utolsó frissítés: 20:10

Hatósági eljárás indult a múlt héten nyolc rendőr ellen a bukaresti 16-os körzeti rendőrség tagjai közül, törvénytelen szabadságtól való megfosztás, kínzás és bűnrészesség vádjával.


A vád szerint az érintett rendőrök szeptember elsején a bukaresti Şerban Vodă sétányon járőröztek éjszaka, amikor két fiatal férfi számon kérte rajtuk, hogy miért nem viselnek védőmaszkot, a hatályban lévő a járványügyi előírásoknak eleget téve.

A rendőrök válaszlépésként a két fiatal közül az egyiket megbilincselték, bénító sprayt alkalmaztak rajta, majd akarata ellenére a hatósági járművel Bukarest külvárosának egyik telkére vitték, ahol öt rendőr egy félórán keresztül ütlegelte. A bírósági közlemény szerint az egyik bántalmazó rendőr más megalázó dolgokat is művelt az áldozattal. Az eseményeket két rendőrtársuk passzívan végignézték vagy közreműködtek, így bűntársakká váltak. Miután az áldozatot megverték, a helyszínen hagyták és távoztak.

A másik fiatalt is megbilincselték, és akarata ellenére egy hatósági járműbe tuszkolták, ahol arra kényszerítették, hogy az autó pótkerekén üljön – amelynek fém része elég éles. Az áldozatot így elszállították egy másik fővárosi külvárosi negyedbe, ahol kitették az utcára, majd elhajtottak.

Szerdán Lucian Bode belügyminiszter azt nyilatkozta az esetről, hogy „Ha a 16-os körzetben a hatóság emberei így viselkednek, akkor vállalniuk kell a törvény szigorának a következményeit. Ilyen hozzáállás nem megengedett a rendőrök számára” – idézi a News.ro.

A vádlott nyolc rendőr ellen több rendbeli bűncselekmény elkövetése miatt eljárás indult, hármukat előzetes letartoztatásba helyezték, míg a másik négy rendőrt megfigyelés alatt tartják. A vádlottak részben elismerték tettüket, viszont azt állítják, hogy ők voltak megtámadva a két állampolgár részéről – írja a Libertatea.

Korábbi hatósági visszaélésekre is fény derült

Péntek este az Antena 3 tévécsatorna kiszivárogtatott olyan belső videófelvételt, amely azt mutatja, hogy a főváros 16-os körzeti rendőrségen hét rendőr kínoz meg egy személyt.

A hatósági erőszak áldozata az utcán keveredett nézeteltérésbe két másik férfival, akik állítása szerint droghatás alatt álltak. A konfliktus miatt tárcsázta az 112-t, viszont a két másik férfi közül az egyik ugyancsak értesítette a rendőrséget, azt állítva, hogy egy rendőrnek a fia.

A kiérkező rendőrök nem a két állítólag droghatás alatt álló személyt vették őrizetbe, hanem aki elsőként hívta az 112-t. A rendőrségi felvételeken az látható, hogy az áldozatot, akinek mozgásképtelenné tették a kezeit, a földre döntik, majd egy iskolapadba ültetik, ahol a fejét a padhoz verik, ami után az áldozat az asztal alá kerül. Ezt követően egy székre ültetik, amikor hátulról egy rendőr fojtófogást alkalmaz az áldozaton.

Az áldozat ellen elkövetett rendőrségi erőszak 2018-ban történt, hét rendőrt érint mint elkövető tettest vagy szemtanú bűntársat, és az Antena 3 megjegyzése szerint nem az egyetlen hasonló eset.

Florin Vîlnei, a Sed Lex rendőrségi szakszervezet vezetője a sajtónak megerősítette, hogy a felvételeken látható rendőrök közül néhányan ugyanazok, akik ellen eljárás indult szerdán. Az előzetes letartoztatásban lévő egyik elkövető egy másik rendőrségi szakszervezet vezetője. (News.ro, Libertatea.ro, antena3.ro., hírszerk.)

Frissítés: újabb erőszakos visszaélés derült ki

A Libertatea szombat este újabb esetről írt, amelyben értintett a három letartoztatott személy közül kettő.

A két évvel ezelőtt történt rendőrségi erőszak áldozatát csak most hallgatták ki a tavaly szeptemberi visszaélés nyomozása kapcsán. A Libertatea lapnak elmondta, hogy két évvel ezelőtt találkozott az érintett rendőrökkel, amikor egyszer Bukarestben nem megfelelően parkolt az autóval.

A két helyszínen lévő rendőr igazoltatás nélkül megbilincselték és a rendőrségi autóig vonszolták, pedig semmiféle ellenállást nem tanúsított. Egy szemtanú értesítette az áldozat testvérét, aki amint a helyszínre ért ugyancsak megbilincselték, mire pánikromhamot kapott. A rendőrök ezt látva tovább bántalmazták verbálisan és leköpte a 30 éves nőt.

Az áldozatot végül a rendőrőrsön egy négy órás kihallgatásnak vetették alá, ahol szintén verbálisan szidalmazták és csúfolták, majd elengedték. Postán kapták meg a parkolásért kiszabott büntetést és a csatolt jegyzőkönyvet. E szerint az utcán kiabált a testvérével együtt, megzavarva a közrendet - annak ellenére, hogy mikor az áldozatot megbilincselték és földre terítették, majd az autóba tuszkolták, a testvére még nem is volt ott, hiszen csak ezek után kapott értesítést. (Libertatea.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS