2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor azt szeretné, ha 8 évig kormányozhatna a mostani koalíció

2021. március 07. 17:35, utolsó frissítés: 17:38

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szeretné, hogy a jelenlegi koalíció 8 évig kormányon maradna, és azt is kifejtette, kizárt, hogy az elkövetkező négy évben az RMDSZ törvényhozói bármiféle bizalmatlansági indítványt támogassanak.


Kelemen szerint egy kormány hosszú távon, 8, 10 év alatt tudna valójában érdemleges dolgokat megvalósítani, de legalább négy évig kell kormányon maradni, mert ha nem, az katasztrófa lenne az ország és mindenki számára.

"Egy dolgot biztosra tudok: stabil koalíciónk, stabil kormányunk van, amelynek politikai projektjét a parlament megszavazta, mennünk kell előre" - fejtette ki Kelemen vasárnap a Prima TV-ben.

"Amíg a koalíció tagjai vagyunk, semmiféle bizalmatlansági indítványt nem fogunk megszavazni, ezt soha nem is tettük. Négy évre készítettük a terveket" - hangsúlyozta Kelemen.

A PNL és a PSD közötti "politikai csatározás részét" képezték Klaus Johannis kijelentése

- magyarázta Kelemen Hunor az államfő tavaly áprilisban tett az RMDSZ-re és Erdélyre vonatkozó kijelentése kapcsán.

"Semmiféle titkos szövetkezés nem volt, és ezt Johannis államelnök is tudta. (...) Beszéltem Johannis elnökkel, és a jövőbe nézünk. Ez nem jelenti azt, hogy a múlt elfelejtődik, mintha mi sem történt volna, de jelenleg az a fontos, hogy lássuk, mit tehetünk együtt, ebben a koalícióban az országért. Tavaly még dilemmában voltam azt illetően, hogy Johannis elnök kijelentése a PNL és a PSD között zajló politikai harc részét képezte-e, vagy pedig paradigmaváltás volt. Ma már elmondhatom, hogy véleményem szerint a politikai harc része volt, semmi több" - jelentette ki Kelemen.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lett mégis a Szövetség Klaus Iohannis államelnök partnere az elnöknek az RMDSZ-re és Erdélyre vonatkozó tavalyi kijelentéseit követően, Kelemen azt válaszolta, hogy az általa vezetett alakulat nem akar részt venni a román pártok között zajló háborúban, és ő bízik abban, hogy a jövőben hasonló dolgok nem fognak megismétlődni.

"A 30 év alatt, ahányszor csak a politikai harctéren bevetették ezeket a témákat, mi mindig azt mondtuk, hogy ez óriási tévedés, senki nem akarja Erdélyt eladni, elszakítani, (...) és mindig kértük politikus kollégáinkat, hogy találjanak más témákat, ne vigyenek bele minket a köztük zajló belső háborúba. A tavaly ez mégis újra megtörtént. Hinni szeretném, hogy ez soha nem fog újra megtörténni, (...) a politikai csatározásnak is bizonyos normális és elfogadható határokon belül kell zajlania" - fejtette ki Kelemen. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS