2021. április 22. csütörtökCsilla, Noémi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gheorghiţă: az oltás után elhunyt személyeknél a halál oka nem köthető az oltáshoz

2021. március 10. 09:34, utolsó frissítés: 09:34

Az immunizálást követően elhalálozott személyeknél szív- és érrendszeri, illetve neurológiai rendellenességek léptek fel, a halál oka nem köthető az oltáshoz - jelentette ki kedden Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) vezetője.


"Információink szerint szív- és érrendszeri, illetve neurológiai problémák léptek fel, ezek miatt állt be a halál. Semmi köze nem volt az oltásnak az elhalálozásban" - magyarázta a katonaorvos.

Gheorghiţă hangsúlyozta, a CNCAV hivatalos tájékoztatást adott ki minden ilyen eset után. Összesen 7-8 személyről számoltak be, és az ez idáig kiadott törvényszéki orvosi jelentések eredménye csaknem minden esetben mást jelölt meg a halál okaként.

Gheorghiţă úgy nyilatkozott kedden, hogy jelenleg elegendő immunizáláshoz szükséges egészségügyi fogyóanyag áll rendelkezésükre. A katonaorvos emlékeztetett, hogy jelenleg 10,4 millió ember beoltása a cél, ehhez a megkötött szerződések alapján meglesz a szükséges fogyóanyag. Ami viszont valódi kihívást jelent, az az orvosi személyzet biztosítása. Egyes megyékben többek közt emiatt nem tudnak egyik napról a másikra új oltóközpontokat nyitni.

A humán erőforrás hiánya leginkább a mobil oltócsapatok számában mutatkozik meg, bizonyos megyékben azért lassúbb a helyváltoztatásra képtelen személyek immunizálása, mert nincs kapacitás mobil csapatot küldeni a betegekhez - magyarázta.

Gheorghiţă emlékeztetett, hogy az oltást végző egészségügyi dolgozókat előbb ki kell képezni, az oltási központokra kijelölt helyiségek pedig meg kell hogy kapják a Közegészségügyi Igazgatóság engedélyét.

Kedd este közzétett adatok szerint az azt megelőző 24 órában 48.200 személy kapta meg Romániában a COVID-19 elleni vakcinát - derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által közzétett adatokból.

A jelzett időszakban 35.924-en kapták meg a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást, 7334-en az AstraZeneca, 4942-en pedig a Moderna vakcináját. 42.299 személynek az első, 5901 személynek pedig a második dózist adták be.

Ezzel 1.918.443-ra nőtt a december 27-e óta beadott oltások száma Romániában. Az oltási kampány kezdete óta 1.254.800 személyt immunizáltak az országban, közülük 591.157-en az első adagot, 663.643-en pedig a második dózist is megkapták.

Az elmúlt 24 órában 119 esetben regisztráltak mellékhatást az oltást követően, ezek közül tizenegy helyi, 108 pedig általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 6280 allergiás reakciót jegyeztek a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltásának beadását követően. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS