2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csép Éva Andrea: minden egyszülős családnak járjon a gyermekfelügyeleti támogatás

2021. március 11. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

„Jelenleg a gyermekfelügyeleti támogatást szabályzó törvénykezés diszkriminálja az egészségügyi-, védelmi apparátusban, valamint a fegyházakban dolgozó egyedülálló szülőket. Ezek a családok –a munkahelyi folytonosság biztosítása érdekében – nem részesülnek az állam által biztosított 75%-os alap bérpótlékban, amennyiben nem élnek a gyerekfelügyeleti szabadság jogával, ha online térben zajlik az iskolai oktatás, és a szülő nem tud otthonról dolgozni. Tegnap ezt orvosoltuk, a módosításnak köszönhetően az említett három ágazatban dolgozó, gyereküket egyedül nevelő szülők is megkapják ezt az összeget, a fizetésük mellett” - mondta Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy a képviselőház megszavazta az általa javasolt módosítást.


„Ezen három területen – egészségügyi, védelmi és fegyházakban - dolgozó monoparentális családok esetében a szülő vagy otthon maradt gyerekével és megkapta a nem több, mint az országos átlagbér 75%-át erre az időszakra, vagy bejárt dolgozni és valahogyan megoldotta a 12 év alatti online tanuló gyerekei felügyeletét. A jelenleg hatályban levő jogszabályok értelmében azokban a családokban, ahol mindkét szülő, az említett három ágazatban dolgozik, egyik fél kérheti a 75%-os alapbér támogatást és jelen van a munkahelyén, biztosítva a folytonosságot, ez ellenben nem volt alkalmazható a egyszülős családokra. Ezt a diszkriminatív rendelkezést módosítottuk” – fogalmazott az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa, Csép Éva Andrea.

A törvénytervezet az államelnöki kihirdetést követően és a Hivatalos Közlönyben történő megjelenése után lép hatályba. (rmdsz.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS