2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

24 óra alatt 33 ezer ember mondta vissza az AtraZenecával való oltást

2021. március 16. 17:39, utolsó frissítés: 17:39

Az elmúlt 24 órában az AstraZeneca oltására előjegyzett mintegy 33 ezer személy mondta vissza az oltási időpontját - nyilatkozta kedden a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) elnöke.


Valeriu Gheorghiţă szerint az AstraZeneca vakcinájára a platformon előjegyzett 446 896 személyből mintegy 33 ezren mondták vissza az időpontjukat. Ugyanakkor míg a hétvégén több mint 100 ezer szabad időpont volt az ezt az oltóanyagot használó központokban, keddre 18 347-re csökkent ezek száma. Jelen pillanatban 168 027 személynek van előjegyzése az AstraZeneca vakcinájának első dózisára, és mintegy 419 ezren a második dózist kell hogy megkapják.

A szakember rámutatott, az elmúlt héten 13 európai ország döntött úgy, hogy ideiglenesen felfüggeszti az AstraZeneca egyik vakcinaszállítmányának használatát, hét állam továbbra is használja valamennyi szállítmányt, 15 országban pedig egyáltalán nem oltanak a gyártó vakcinájával. Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália szintén folytatja az ezzel az oltóanyaggal való immunizálást.

Románia úgy határozott, hogy továbbra is használja a terméket, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyott, és amely esetében a kockázat/előny mérleg továbbra is kedvező - hangsúlyozta Gheorghiţă. Rámutatott, nagyon nehéz volt a döntés, de mérlegelniük kellett, hiszen az esetszámok napról napra nőnek, és egyre több ember szorul intenzív terápiás ellátásra. A szakember hozzátette, 17 millió, AstraZeneca oltással immunizált személy közül 37 szenvedett tromboembóliát, 15 mélyvénás trombózist és 22 tüdőembóliát, tehát az előfordulási arány egy a millióhoz, miközben a Föld be nem oltott lakosságára kivetítve évente ezerből egy személyt érint a felsorolt három betegség.

Gheorghiţă kifejtette, folyamatosan követik az EMA és az egészségügyi világszervezet ajánlásait, és szükség esetén újraértékelik a döntést. Addig is azt javasolják mind az egészségügyi szakembereknek, mind a beoltottaknak, hogy jelentsék az immunizálás után jelentkező mellékhatásokat.

Kedden egyébként az Európai Gyógyszerügynökség vezetője közölte, a vizsgálataik szerint nincs arra utaló jel, hogy a vakcina vérrögképződést okozna.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS