2021. április 22. csütörtökCsilla, Noémi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Legalább 200 bölcsődét építene a kormány az országos helyreállítási alapból

2021. március 23. 13:30, utolsó frissítés: 13:30

Kedden mutatta be Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter az új bölcsődeépületek látványtervét, amelyeket az országos helyreállítási terv keretében tervez megépíteni a kormány.


"Az RMDSZ számára a családok támogatása prioritás. Bátorítani akarjuk a gyermekvállalást, és segíteni akarjuk a fiatal anyákat abban, hogy visszatérjenek dolgozni a gyermeknevelési szabadság lejárta után. Ehhez új bölcsődékre van szükség, hiszen jelenleg a kisgyermekek 4 százalékának sincs helye a meglévőkben" - mondta a tárca vezetője.

Cseke Attila elmondta: három, különböző méretű építmény típust tervez a fejlesztési minisztérium, ezek épülhetnek fel minden olyan településen, az önkormányzat kérésére, ahol a szükségességük indokolt. A kisebb, 40-50 gyermek befogadására alkalmas 1000 négyzetméteres épület körül legalább 500 négyzetméternyi szabadtéri játszótér lesz. A nagyobb, 100-110 gyermek számára épülő bölcsőde 1800 négyzetméteres lesz, a kedden bemutatott látványterv pedig a közepes méretű, 60-70 gyermek befogadásra alkalmas bölcsődék kicsinyített mása.Az épületekben játszó- és hálószobák, konyha és mosókonyha, nagyterem, orvosi rendelő és irodák is lesznek. Az épületek úgynevezett NZEB (Nearly Zero-Energy Building) rendszerben épülnek, azaz majdnem nulla az energiafogyasztásuk, jól szigetelő nyílászárókkal, falakkal, padlóval, amelyekben megújuló energiából, a tetőtérre szerelhető napelemekből vagy hőszivattyúkból származó energiát használnak az épület hűtésére és fűtésére.

Mint ismeretes, a szaktárca korábban kilátásba helyezte a bölcsődék építését szabályozó, 1997-ben elfogadott, elavult törvényes előírások módosítását.

"Korszerű törvénykezés mellett fogunk bölcsődéket építeni, megoldjuk azok finanszírozását, és az ott dolgozó személyzet szakképzését is kilátásba helyezte a kormány" - nyilatkozta Cseke Attila, majd hozzátette, az RMDSZ a parlament elé terjesztette és elfogadtatta a fejkvótás bölcsődefinanszírozási tervét.

A miniszter azt mondta, "ha jól haladnak a dolgok", akkor jövő évben fel is avathatják már az első bölcsődéket.

Az országos helyreállítási tervben legalább kétszáz bölcsőde építése szerepel, ezek összköltségét 370 millió euróra becsülik.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS