2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

3 ezrelék fölött utazási korlátozás, 20 óra után kijárási tilalom, 18 órakor boltzár - ezeket a javaslatokat tárgyalják épp most

2021. március 25. 15:53, utolsó frissítés: 16:01

Épp ülésezik az Országos Sürgősségi Bizottság, a Florin Cîțu kormányfő által elnökölt testület olyan javaslatokat tárgyal, melyek jelentősen befolyásolhatják a mindennapjainkat.


Az ülésre előterjesztett lehetséges korlátozó intézkedéskről a g4media.ro számolt be. Hogy végül miben állapodnak meg, ebben a pillanatban nem tudni, de tekintsük át a lehetőségeket, hogy ne érjen minket váratlanul a szigorítás.

A legtöbbeket érintő javaslat szerint tilos volna elhagyni a településünket abban az esetben, ha a fertőzöttségi arány 3 ezrelék fölé emelkedik. Kivételt csak azok képeznének, akik szakmai okból, orvosi ellátás vagy gyógyszerbeszerzés céljából utaznak, akik gyerek- vagy idősgondozás miatt kell utazzanak vagy épp haláleset miatt, illetve szabad lesz a közlekedés az átutazóknak is.

Szerepel a felhozatalban a részleges kijárási tilalom kezdetének előrehozása. Egy javaslat szerint amennyiben két hétig 7 ezrelék fölötti a fertőzöttségi ráta, az érintett településeken nem szabadna kimenni az utcára már 20 óra után, a hét minden napján. Amennyiben a fertőzöttségi ráta 3,5 és 7 ezrelék közötti, az este 8-tól kezdődő tilalom csak pénteken, szombaton és vasárnap lenne érvényes.

A boltokat 18 órakor kellene zárni, ha a fertőzöttségi ráta 7 ezrelék fölötti (az utolsó 14 napban), de ha 3,5 és 7 ezrelék közötti a ráta, akkor ez a korlátozás csak péntekre, szombatra és vasárnapra vonatkozik.

Bezárnák a fitnesz-termeket is.A kijárási tilalom kezdetét hajnali két órára módosítanák mindkét húsvét nagyszombatjának estéjén. "Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a közelgő húsvét nagyszombatján, vagyis április 3-ról 4-re virradó éjszaka hajnali 2 óráig feloldjuk a kijárási tilalmat, és ugyanígy járunk el a keleti egyházak húsvétjának esetében is. Fontos intézkedés ez a híveknek, akik ennek köszönhetően részt vehetnek a feltámadási szertartásokon" - írta ennek kapcsán Kelemen Hunor miniszerelnök-helyettes a közösségi oldalon.

(g4media.ro, hírszerk.)

Fotó: RMDSZ/Fb

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS