2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve: Az AUR nevében kapott halálos fenyegetést Maia Morgenstern - a rendőrség nyomoz

2021. március 28. 12:32, utolsó frissítés: 2021. március 29. 14:23

Halálosan megfenyegették e-mailben az ország egyik legelismertebb színésznőjét Maia Morgensternt, a bukaresti Állami Zsidó Színház igazgatóját, aki panaszt tett a rendőrségen az eset után – írja a ziare.com.


FRISSÍTÉS:: A román hírszerző szolgálat állítólag részt vett a nyomozásban azon személyek felderítése végett, akik Maia Morgenstern színésznőnek küldték a fenyegető üzenetet. A G4Media szerint állítólag két bukaresti és egy temesvári személyt azonosítottak, a rendőrség jelenleg házkutatást tart náluk.

Az antiszemitizmus elleni központ szerint Romániában számos ilyen esetre van példa, de a hatóságok figyelmen kívül hagyják őket

„20 éven át több tucat panaszt nyújtottak be a hatóságokhoz antiszemita és holokauszt tagadó megnyilvánulások miatt. Az összes felkérést a hatályos jogszabályokkal ellentétesen kezelték, ezzel nevetségessé téve az ismételt vállalásokat és politikai nyilatkozatokat, és felületesen, rossz szándékkal, regisztrálták őket, anélkül, hogy valódi és hatékony megelőző intézkedéseket hoztak volna!" – közölte az antiszemitizmus elleni központ az eset kapcsán kiadott sajtóközleményében.

Eredeti hírünk:

Morgenstern Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra a színház e-mail-címére érkezett fenyegető üzenetet, amely a színházi világnap és a zsidó húsvét, Pészách ünnepe miatt kettős jelentőséggel bírt számára. A feladója egy bizonyos Adrian Ilarie, azonban az üzenet végén az állt: „az AUR részéről”. A Románok Egyesüléséért Szövetségnek már volt olyan képviselője, amely a román parlamentben vasgárdistát éltetett, ITT írtunk róla, ezért a színészigazgató számára is teljesen hihetőnek tűnt, hogy a szélsőjobboldali szervezet részéről jönne a fenyegetés.

A levél feladója azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja zsidó színház épületét, amelyet „koszos patkányfészeknek” nevezett. Azt is leírta, hogy kínzásoknak vetné alá Maia Morgensternt és gyerekeit, mielőtt végezne velük. Az e-mail tartalma időközben a színésznő Facebook-oldalával együtt elérhetetlenné vált.

Az időközben elindult nyomozás során sikerült kideríteni, hogy az e-mail nem a valós IP-címről érkezett, tehát feladója megpróbálta elrejteni személyazonosságát.

Az esetre George Simion, az AUR társelnöke is reagált, és közleményében kategorikusan elítélte az esetet és elhatárolódott az antiszemita uszítástól, fenyegetéstől.

A román kulturális és közélet számos személyisége kiállt Morgenstern mellett, és nyilvános posztban mondták el véleményüket a szélsőjobboldali, emberéletet fenyegető üzenetről.

PEN România este alături de Maia Morgenstern. Condamnăm, ca scriitori care știu ce înseamnă forța cuvintelor,...

Közzétette: Radu Vancu – 2021. március 28., vasárnap


Frissítés:
A nap folyamán Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is szolidaritását fejezte ki a bukaresti Zsidó Színház színészigazgatójával.

🇷🇴 / 🇭🇺 ↓

UDMR este alături de Maia Morgenstern și comunitatea Teatrului Evreiesc de Stat. Deși sunt sigur că cei...

Közzétette: Kelemen Hunor – 2021. március 28., vasárnap


Nyitókép: Maia Morgenstern Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS