2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kijárási tilalom, boltzár - figyelem, érvénybe léptek az új óvintézkedések!

2021. március 28. 14:15, utolsó frissítés: 14:17

Érvénybe léptek az új járványügyi óvintézkedések, amelyeket csütörtökön fogadott el a kormány.


Az új rendelkezések már pénteken megjelentek a Hivatalos Közlönyben, Florin Cîţu miniszterelnök azonban közölte, hogy azok csak vasárnaptól, március 28-ától lépnek érvénybe, mert a vállalkozásoknak nehéz egy nap alatt átállni az új órarendre.

Az egyik intézkedés értelmében azokon a településeken, amelyeken a 14 nap során jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 4-et, pénteken, szombaton és vasárnap a kijárási tilalom 20 órától lép érvénybe, az üzletek pedig 18 óráig tarthatnak nyitva. A szigorításon akkor enyhítenek, ha a fertőzöttségi ráta 3,5 ezrelék alá csökken.

Amennyiben egy településen 7,5 ezrelék fölé nő a fertőzöttségi arány, hétköznapokon is 20 órától érvényes a lakhelyelhagyási tilalom és az üzletek korai zárása. Ez esetben akkor enyhítenek a korlátozáson, ha 7 ezrelék alá csökken a ráta - magyarázta Raed Arafat.

Kivételes esetekben - például munkaügyi vagy egészségügyi okokból, a településen való átutazás esetén, haláleset bekövetkeztekor - a kijárási tilalom időszakában is el lehet hagyni a lakhelyet, ezt azonban a hatóságok kérésére meg kell indokolni egy előzőleg megírt nyilatkozattal.

Azokon a településeken, amelyeken a 14 nap alatt jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 4-et, fel kell függeszteni a fitnesztermek tevékenységét is. Az edzőtermek akkor nyithatnak ki ismét, amikor az incidencia 3,5 ezrelék alá esik. Az intézkedés kizárólag a fitnesztermekre érvényes, a hivatásos sportolók által használt sporttermekre nem.

Nem érvényes a korai bezárásra vonatkozó intézkedés a gyógyszertárakra, benzinkutakra, a házhoz szállító cégekre és a kilencnél több férőhelyes járműveket használó szállítási vállalatok dolgozói esetében.

Vasárnap, március 28-án 22 óráig elhagyhatják lakhelyüket azok, akik a pészah ünnepre mennek, április 3-án és 4-én pedig hajnali 2 óráig azok, akik a húsvéti egyházi szertartáson vesznek részt.(agerpres)

Illusztráció forrása: A Belügyminisztérium Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS