2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A BBTE nemet mond az antiszemitizmusra! Szolidaritást vállaltak Maia Morgensternnel

2021. március 29. 12:36, utolsó frissítés: 2021. március 30. 00:22

Szolidaritást vállal a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Maia Morgenstern, a bukaresti Állami Zsidó Színház igazgatója mellett, akit halálosan megfenyegettek.


PEN România este alături de Maia Morgenstern. Condamnăm, ca scriitori care știu ce înseamnă forța cuvintelor,...

Közzétette: PEN Club Romania – 2021. március 28., vasárnap


A BBTE és annak Színház és Film Kara azt követően vállalt szolidaritást az ország egyik legelismertebb színésznővel és annak lányával, Cabiria Morgensternnel, az egyetem hallgatójával, miután a színésznő Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta a színház e-mail-címére érkezett fenyegető üzenetet, amely a színházi világnap és a zsidó húsvét, Pészách ünnepe miatt kettős jelentőséggel bírt számára. A fenyegetés feladója az üzenet végére azt írta „az AUR részéről” küldte, az AUR társalenöke azonban elhatárolódott a cselekedettől.

A BBTE azt írta, határozottan elítéli azokat a különösen súlyos, erőszakosan antiszemita sértéseket és fenyegetéseket, amelyeket Pészách első napján a zsidó színház színészeit érintették. Daniel David, a BBTE rektora ehhez hozzátette, rendkívül aggódik a szélsőséges megnyilvánulások és a szélsőséges kifejezések elterjedése miatt, ezek ugyanis egy olyan korszakot idéznek, amelyről azt hitte már rég elmúlt. A rektor úgy vélte az egyetem működése és kultúrája, de platformja is lesz a szélsőséges megnyilvánulások visszaszorításának.

Ugyanakkor a BBTE megragadta ezt a balsorsú lehetőséget, hogy átadják nekik a színházi művészet különleges kreativitása iránti csodálatukat, amelyhez Maia Morgenstern nemzetközi szinten hozzájárul, de Cabiria Morgensternről se feledkeztek meg, akiről úgy vélték, hogy nagy lehetőségek lakoznak benne. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS