2021. április 22. csütörtökCsilla, Noémi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítés: Románia több városában is tüntettek az új járványügyi óvintézkedések ellen

2021. március 29. 11:20, utolsó frissítés: 13:51

Több százan tüntettek az utcákon vasárnapról hétfőre virradó éjszaka 24 településen, köztük Aradon, Temesváron, Bukarestben, Galation, Nagyszebenben, Brăilaban, Konstancán és Kolozsváron is, az új járványügyi óvintézkedések ellen.


A korlátozások értelmében ugyanis azokon a településeken, amelyeken a 14 nap során jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 4-et, pénteken, szombaton és vasárnap a kijárási tilalom 20 órától lép érvénybe. Az üzletek pedig 18 óráig tarthatnak nyitva. Amennyiben pedig egy településen 7,5 ezrelék fölé nő a fertőzöttségi arány, hétköznapokon is 20 órától érvényes a lakhelyelhagyási tilalom és az üzletek korai zárása.

Frissítés (1): Románia több városában tüntettek

Bukarestben az Egyetem téren gyülekeztek néhány tucatnyian, akik a közösségi oldalakon mozgósították a fővárosiakat. Később nagyobb társaság verődött össze, és felvonultak a város utcáin. A kijárási tilalomra vonatkozó szabályok szigorítása miatt utcára vonultak Galation, Nagyszebenben, Brăilaban és Konstancán is. Kolozsváron valamivel több mint 100 személy demonstrált a főtéren főként a sporttermek bezárását sérelmezték – írja a Kolozsvári Rádió.

Aradon éjfél körül kezdődött a spontán tüntetés, amikor több fiatal gépkocsikkal haladt át az utcákon, hosszasan dudálva. Hozzájuk számos más aradi lakos is csatlakozott. A több száz embert számláló tömeg a Szabadság-téren gyűlt össze, ahol a kötelező maszkviselés, a kijárási korlátozások és Raed Arafat elleni rigmusokat kiabáltak. Egy óra körül több mint 400 személy masírozott Arad központjában, dudáló kocsik által kísérve. A tiltakozó akció körülbelül reggel fél 3-ig tartott, mindvégig jelen voltak az utcákon a rendfenntartó erők. Aradon péntek este volt az első ilyen jellegű tüntetés, amelyen valamivel több mint 50 személy vett részt.

Temesváron szintén utcára vonultak a fiatalok vasárnap éjjel.

Éjfél után több százan gyűltek össze a Győzelem terén, majd végigvonultak a város utcáin, érintve a prefektusi hivatal épületét és Dominic Fritz polgármester házát is, akinek lemondását követelték. A rendfenntartó erők itt is kivonultak, a csendőrök néhány személyt igazoltattak, de a megmozdulás incidensek nélkül zajlott le.

Frissítés (2): Tüntethetnek, csak ne szegjék meg a hatályos törvényeket

Tüntethetnek a romániai polgárok, de ne szegjék meg a hatályos törvényeket - jelentette ki Florin Cîţu miniszterelnök. Hangsúlyozta, az új járványügyi intézkedéseket azért volt kénytelen meghozni a kormány, mert a "kórházak nagyon zsúfoltak".

"A kórházak nagyon zsúfoltak, azért hozzuk meg ezeket az intézkedéseket. (...) Megértem az embereket, hogy egy év után belefáradtak ezekbe. Mindannyian belefáradtunk, hiszen egy éve küzdünk a pandémia ellen" - fejtette ki Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának ülése előtt, amelyen Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője is részt vesz.

A kormányfő hangsúlyozta, a múlt héten hozott intézkedések a vírus terjedését hivatottak lassítani, és bár Európa-szerte országos szinten rendelnek el hasonló korlátozásokat.

Országszerte 219 büntetést rótt ki eddig a csendőrség az éjszakai tüntetések szervezőire és résztvevőire

Összesen több mint 99 ezer lejnyi a bírságot szabtak ki - közölte a Román Csendőrség.

Büntetéseket róttak ki a szervezőkre és a résztvevőkre is, főleg a tiltakozások be nem jelentése, a kijárási tilalom megszegése és a védelmi intézkedések be nem tartása miatt.

A 24 település közül hét esetében a megmozdulás résztvevőinek létszáma meghaladta a törvény által előírt százat. A tiltakozásokon részt vevő személyek azonosítása még zajlik - áll a közleményben.
(agerpres/hírszerk.)

A nyitókép csak illusztrációként szolgál

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS