2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már ősztől elindulhat Sepsiszentgyörgyön az egyetemi szintű edző- és képzőművészképzés

2021. március 30. 15:58, utolsó frissítés: 15:59

Ha sikerül megszerezni a szükséges jóváhagyásokat, már ősztől elindulhat Sepsiszentgyörgyön az egyetemi szintű sport- és edzőtudományok, valamint a szobrászat és festészet szak - jelentette ki Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) rektora.


Sepsiszentgyörgyön hozzák létre a magyar állami támogatással működő egyetem negyedik karát, amelyik a - jelenleg kihelyezett tagozatként működő - agrármérnöki és erdőmérnöki szakok mellett a sport és képzőművészeti szakokat is magába foglalja. A rektor szerint a testnevelési szak akkreditációs dossziéját már ezen a héten benyújtják a román felsőoktatás minőségét ellenőrző állami hatóságnak (ARACIS). A szak oktatói állományának mintegy negyven százalékát helyi erőkből biztosítanák, és egy partneri szerződés alapján a budapesti Testnevelési Egyetem adná a tanárok többségét az indulás időszakában.

Közlése szerint a képzőművészképzés a tervek szerint a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként indulhat el, de a magyarországi tanintézettel kötött szerződésbe már most beleírták, hogy mihelyt Sepsiszentgyörgyön is sikerül teljesíteni az oktatói állományra vonatkozó törvényi feltételeket, a szakot átveszi a Sapientia tudományegyetem.

Kató Béla református püspök szerint a magyar kormány elkülönítette az erre a célra szánt 20 millió euró (7,26 milliárd forint) körüli összeget. Megjegyezte: az egyetemi campusban a megszokott oktatási infrastruktúra mellett uszoda, sportcsarnok és egyetemi kollégium is épül. (mti/hírszerk.)

Nyitókép: Vargyasi Levente/Sepsiszentgyörgy önkormányzata

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS