2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egészségügyi államtitkár: az emberek túl sokat mennek boltba, nem kéne

2021. április 04. 10:42, utolsó frissítés: 13:03

Andreea Moldovan, az egészségügyi minisztérium államtitkára szerint az emberek túlzott mobilitása és az ebből következő zsúfoltság aggodalomra ad okot a hatóságok számára, és felszólította a lakosságot, hogy tartsák be a SARS-CoV-2 terjedésének megelőzésére irányuló intézkedéseket – írja a News.ro.


Az államtitkár úgy vélte ez egy olyan időszak, amikor az embereknek változtatnia kell a szokásain és nem kellene naponta vagy ennél többször vásárolni mennie, ez ugyanis végeredményben senkinek sem használ. Hozzátette, más országokban már este hét órakor bezárnak a boltok, Romániában viszont aggodalommal tölti el a hatóságokat az emberek túlzott mobilitása és a helyenként kialakuló zsúfoltság. A korlátozásokkal ezen megpróbálnak változtatni és csökkenteni a túlzott mobilitást és a csomópontok kialakulását olyan helyeken, ahol a vírus könnyebben terjed. Mint mondta, az emberek minél inkább betartják az előírásokat, annál rövidebb ideig tartanak a korlátozások és jutunk el addig a pillanatig, amikor mindenki szabadon mozoghat.

A PSD szóvivője pénteken "aberráltnak" és "logikátlannak" nevezte a kormány arra vonatkozó rendelkezését, hogy az üzletek csak 18 óráig tarthatnak nyitva. Szerintük ugyanis pont a korai boltzárás vezet a vásárlók összezsúfolódásához, ami ahelyett, hogy megfékezné a koronavírus terjedését, előidézi azt.

"Emlékezzünk vissza, mi történt, amikor a nyugdíjasok számára kitűzött időintervallum volt érvényben. Elképesztő tömeg alakult ki az üzletekben is, a tömegközlekedési járművökön is" - mondta a szóvivő, aki szerint nem lehet a romániai helyzetet a nyugatihoz hasonlítani, mert a romániai lakosságnak másak a vásárlási szokásai.

A szociáldemokraták ezért azt nyilatkozták, hogy közigazgatási bíróságon fogják megtámadni a 18 órai boltzárást előíró rendelkezést.

(news)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS