2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egészségügyi miniszter: gyorsul a vírus terjedése; egyre több a súlyos eset, akinek nincs társbetegsége

2021. április 04. 17:36, utolsó frissítés: 17:51

Az intenzív terápiás osztályokra és kórházakba beutalt betegek rekordnagyságú száma az egész országra nyomást helyez Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter szerint, ezért bővíteni fogják a koronavírus betegek kezelésére szolgáló intézményeket, ami a halasztható műtétek leállításával fog járni.
Vasárnapi sajtótájékoztatóján Voiculescu elmondta, aggasztó, hogy mind a kórházba utaltak (13 714), mind pedig az intenzív terápiás osztályokra beutalt (1456) koronavírusos betegek száma rekordnagyságot ért el, mert jelenleg alig több mint 1600 intenzív terápiás ágy áll a Covid-19 betegek rendelkezésére az országban, amiből 1 458 már foglalt, azaz alig 150 lélegeztető géppel rendelkező ágy maradt. A kritikus állapotban lévő betegek szállítása viszont annyira kockázatos, hogy azt csak végső esetben tehetik meg.

Voiculescu szerint nekik azonban az elsődleges feladatuk, hogy életeket mentsenek és hogy minimalizálják a halálesetek számát. A fertőzés mértéke viszont jelenleg olyan mértékben gyorsul (a harmadik hullám miatt), hogy már nemcsak személyek, hanem egész családok kerülnek kórházba a vírus miatt. Ezzel párhuzamosan pedig csökkent a betegek átlagéletkora és nő a társbetegségek nélküli súlyos esetek száma.Mint mondta, a világjárvány kezdetén főleg a társbetegséggel rendelkezők kerültek veszélybe, most viszont még az egészséges emberek közül is sokan orvosi segítségre szorulnak.

A tárcavezető hangsúlyozta legutóbb 167 gyereket kellett kórházba szállítaniuk, közülük 16-ot intenzív terápiás osztályra, kettőt intubálniuk kellett. Ráadásul hozzátette, hogy a kritikus állapotban levő pácienseknek több mint a fele lélegeztetőgépen van, míg a pandémia elején a súlyos esetek aránya jelentősen alacsonyabb volt!

Ezért szerinte fontos, hogy a lehető legtöbbet kihozzák az anyagi és az emberi erőforrásokból. A meglévő terápiás ágyakat például bővítik. Ugyanakkor újra fogják gondolni az orvosi ellátást az eddig nem covid-19 kórházakban is: többet közülük átalakítanak vagy kibővítenek. Ezeken a helyeken a Covid-19 betegek gondozására fognak összpontosítani. Ennek pedig egyik eleme, hogy a nem súlyos állapotban levő, nem koronavírusos betegeket olyan kórházakba irányítják, amelyekben korábban nem működtek intenzív osztályok, bár a felszereltségük és a személyzetük alapján képesek ilyen jellegű ellátást nyújtani. Ez azt is jelenti, hogy egyes nem sürgős műtéteket el fognak halasztani.

Ugyanakkor Vlad Voiculescu felszólította a belügyminisztérium, a SRI, a védelmi és a szállítási tárca fennhatósága alá tartozó kórházakat, hogy aktívabban vegyenek részt a koronavírus-járvány kezelésében. Úgy vélte, ezeknek egy része már nagyon komoly segítséget nyújtott a pandémia kezelésében, de még nagyobb erőfeszítésekre van szükség.

A szaktárca vezetője hozzátette, fel szeretné gyorsítani az oltást Romániában, a lakosságtól pedig felelősségteljes magatartást vár el, tartsák be az előírásokat, mert a katolikus és az ortodox húsvét közötti időszak valószínűleg egy nemzedék próbája lesz. Hozzátette, nagyon fontos, hogy ha megfertőződünk, jelentsük, ha betegnek érezzük magunkat, forduljunk orvoshoz. Sok páciens, aki az intenzív osztályra kerül, nagyon későn kér orvosi segítséget, nyomatékosította.
(hotnews/biziday/hírszerk./agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS