2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az egészségügyi tárcának nincs törvényes alapja arra, hogy teszteket vásároljon az iskoláknak

2021. április 05. 11:40, utolsó frissítés: 17:41

Az egészségügyi tárcának nincs törvényes alapja arra, hogy az iskolák számára gyorsteszteket vásároljon – jelentette ki vasárnap Vlad Voiculescu szakminiszter.


„Az egészségügyi minisztériumnak nincs meg a jogi kerete arra, hogy például az iskolák, vagy bármely más intézet számára, amely nem tartozik az alárendeltségébe, teszteket vásároljon. Pedig vitathatatlan, hogy ezek a tesztek bizonyos fokú szűrést biztosítanak (...) Ismétlem, az egészségügyi minisztériumnak nincs törvényes alapja arra, hogy az iskolák számára beszerezze a teszteket, és ezt az oktatási minisztériummal is közöltük” – fejtette ki Voiculescu vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár pedig nyomatékosította, hogy a nyálból kimutatható tesztek nem szerepelnek az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) jelenlegi munkamódszerében, mivel nem elég pontosak.

Sorin Cîmpeanu oktatási tárcavezető a nap folyamán korábban arról számolt be, hogy a második félév február 8-ai kezdete óta eltelt 8 hét alatt az iskoláknak kiosztott antigén gyorsteszteknek kevesebb mint 2 százalékát használták fel, ami „óriási kudarcot jelent”.

Hozzátette, „a non-invazív teszteket az egészségügyi ágazatban illetékes hatóságoknak kell beszereznie”, mivel az oktatási tárcának nincs kompetenciája ezen a téren. „Emiatt, nagyon bízunk az oktatási minisztérium támogatásában” – nyomatékosította az oktatási miniszter. (agerpres)

Nyitókép: illusztráció. Alexandra_Koch képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS