2021. május 7. péntekGizella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Holtan találtak egy temesvári intenzív terápiás rezidens orvost, feltehetően öngyilkosság történt

2021. április 05. 13:24, utolsó frissítés: 17:45

Hétfőn holtan találták meg temesvári lakásán a 28 éves fiatal intenzív terápiás rezidens orvost, aki a fertőző kórház Covid-osztályán teljesített szolgálatot. A Temesvári Sürgősségi Kórház osztályvezető főorvosa elmondta, hogy lesújtotta őket a hír – írja a Libertatea.


„Le vagyunk sújtva. A kollégánk nagy eséllyel a kiégés-szindróma áldozata, amely az ATI személyzetét erőteljesen érinti” – nyilatkozta Dorel Săndesc, arra utalva, hogy a hírek szerint öngyilkosság történt. „Teljesen lesújtott a fájdalom, egy jó kilátású fiatalember volt. Katasztrófa, ami történt” – tette hozzá a főorvos.

A haláleset körülményeit felderítendő a rendőrség vizsgálatot folytat.

Szintén hétfőn közölték azt a felmérést, amely szerint a kórházban, ahol a rezidens dolgozott, az egészségügyi alkalmazottak több mint felénél mutatkoztak meg a kiégés-szindróma tünetei.

Ilyen jellegű felmérést elsőként Temesváron készítettek Romániában, és kiderült, hogy az alkalmazottak jelentős részénél krónikus fáradtság, kimerültség jelentkezett az egy éve tartó járvány következtében. A 250 egészségügyi dolgozó válaszával készült kutatás azt is megállapítja, hogy az alkalmazottak közül sokan már február óta pszichológiai segítséget vettek igénybe a magas distressz, a folyamatos fáradtság és arra vonatkozó aggodalom miatt, hogy a munka miatt nem jut idejük magukra és családjaikra.

„Vészjelző a szorongásos állapot mértéke. A kutatás megállapította, hogy az alkalmazottak mintegy 34 százaléka szorongásos zavarban szenved” – jelentették ki a kórház képviselői, hozzátéve, hogy közel 10 százalékuknál már a depresszió is megjelent.

Dana Biriș, az egészségügyi intézmény klinikai pszichológusa a kutatás minden résztvevőjével beszélgetett, illetve csoportos találkozókat is tartottak. Egyesekre a nagyon nagy számban érkező Covid-19-es beteg volt terhelő, másokra azoknak a betegeknek a drámai sorsa, akiket kezeltek az intenzív terápiás osztályon.

Az interjúk során a legtöbbször elhangzott válaszok között voltak:
- nem érzem magam kipihentnek,
- nem érzem elég erősnek magam,
- elszegényedtek az érzelmeim
- túl sok tennivalóm van.

Az egy éve 10-12 órás műszakokat vállaló egészségügyi dolgozók problémájának súlyosságát felismerve a temesvári intézményben megoldásokat keresnek a helyzet kezelésére vonatkozóan, amely által szabadnapokat, pihenő szabadságot és pszichológiai tanácsadást biztosíthatnak a Covid-osztályon dolgozóknak.

A kórház igazgatója, Cristian Oancea, elmondta, hogy újra fogják szervezni minden osztályon a szolgálatokat, illetve lépéseket tesznek, hogy a személyzet létszámát növeljék: ugyanis egyszerűen túl kevesen vannak az ellátandó esetszámokhoz képest.

- - -

Ha úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, keresd bizalommal az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély Szolgálatot, a magyarul is beszélő 0754-800-808-as ingyenes telefonszámon, vagy írj e-mailt a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címre.

A Román állami segélyhívószám: 0800-801-200, vagy fordulhatsz e-mailben hozzájuk a sos@antisuicid.com címen, további részleteket találhatsz az antisuicid.com oldalon.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS