2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Florin Cîţu: Az egy héttel ezelőtt életbe lépett korlátozó intézkedések eredményesnek bizonyultak

2021. április 05. 13:55, utolsó frissítés: 18:15

Az egy héttel ezelőtt bevezetett járványvédelmi intézkedések hatásosnak bizonyultak, már látszik az eredményük – jelentette ki egy hétfői sajtótájékoztatón a miniszterelnök.


Florin Cîţu szerint a járványhelyzet „stabilizálódott”, az egy héttel ezelőtt életbe lépett újabb korlátozások eredményesnek bizonyultak. A napi esetszámok alakulása alapján megállapítható, hogy egy hete tart az úgynevezett platófázis.

„Már látszik az intézkedéseink eredménye, ezek működnek” – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök rámutatott, Bukarestben megállt a napi esetszám növekedése, sőt: az elmúlt napokban csökkent az új megbetegedések száma, Ilfov megye is elérte a platófázist, Temesváron és Temes megyében szintén csökkennek az esetszámok.

Florin Cîţu szerint a továbbiakban még javulni fog a helyzet, ehhez azonban a lakosság türelmére és a hatályos korlátozások fenntartására van szükség.

„Ugyanakkor felgyorsítjuk az oltási kampányt. Ahogy azt már a legelején is elmondtuk: csak így lehetünk túl ezen” – nyomatékosította.

Frissítés1: Minisztériumközi bizottság létrehozását javasolja Florin Cîţu miniszterelnök, amelynek az lesz a feladata, hogy készítse elő az országnak a normális kerékvágásba való visszaállását június elsejétől, jelentette be a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján. Kifejtette: június elsejére várható az első lépés annak irányába, hogy Románia visszatérjen a normalitáshoz.

A miniszterelnök azt mondta, a minisztériumközi bizottságban minden tárca képviselője helyet kap, ugyanakkor fontolgatják, hogy a szakszervezetek és munkáltatók is képviseltethessék magukat benne.

„Lesz időnk előkészíteni az újranyitást, és mindannyian láthattuk, hogy ha előre betervezünk mindent, ha egyeztetünk az érintettekkel, az eredmények sem maradnak el. Láthattuk, hogy meg lehet ünnepelni a húsvétot. Hétvégente már nincsenek nagy tömegek a sípályákon, sem a klubokban. Minden megoldódik, ha időben tervezünk. Bízzanak benne, hogy túlleszünk ezen az időszakon!” – fogalmazott.

A kormányfő rámutatott, a járványkezeléssel kapcsolatos döntéseket mindig egyeztetések előzték meg, és ugyanez fog történni a minisztériumközi bizottság esetében is. Valamennyi miniszternek tárgyalásokat kell majd folytatnia a hozzá tartozó ágazatok képviselőivel, számba kell vennie, hogy milyen igényeik vannak, majd ezeket megtárgyalják a testületben, és elrendelik a szükséges intézkedéseket – magyarázta. Hozzátette, a kormány eltökélt abban, hogy valamennyi gazdasági ágazat képviselőivel tárgyaljon a következő két hónapban, ugyanakkor meggyőződése, hogy meg fogják találni a legjobb megoldásokat a június 1-je utáni folytatáshoz.

Frissítés2: Arra az újságírói kérdésre, hogy Románián belül is alkalmazzák-e majd az európai oltási igazolványt, a kormányfő úgy felelt: „Nem. Semmiképpen sem. Romániában nem fogják bevezetni a zöld igazolványt, a románok anélkül fognak vakációra indulni. Azért lesz ez a minisztériumközi bizottságunk, hogy biztosítsuk a szabályok betartását, de a zöld igazolvány nélkül.

Florin Cîţu azt mondta, szeretné, ha – az óvintézkedéseknek köszönhetően – az idei nyarunk „sokkal jobb és biztonságosabb” lenne, mint a tavalyi. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a vendéglátósok is tiszteletben fogják tartani ezeket az intézkedéseket.

Az Európai Bizottság elektronikus zöld igazolvány kiállítását javasolta az állampolgárok EU-n belüli biztonságos utazása érdekében a COVID-19 világjárvány idejére. A zöld igazolvány azt fogja bizonyítani, hogy tulajdonosa megkapta a COVID-19 elleni oltást, vagy kigyógyult már a betegségből, vagy negatívan tesztelték koronavírusra.

Frissítés3: Florin Cîţu miniszterelnök szerint a kórházi fertőzések megszüntetésének egyetlen módja az új kórházak építése. Erre 2,5 milliárd eurót különítenek el az országos helyreállítási tervben, és ezenkívül az állami büdzséből is szánnak rá alapokat.

Cîţu a Victoria-palotában tartott hétfői sajtótájékoztatóján beszélt erről, miután szóba került az égési sérülteket ellátó temesvári kórház esete, ahol idén már nyolc páciens halt meg nozokomiális fertőzésben.

A miniszterelnök elmondta, beszélt a temesvári kórház kérdéséről Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterrel, aki kilátásba helyezte, hogy a helyszínre küldi ellenőrző testületét.

Frissítés4: Maradnak a 18 órai bezárása a boltoknak, mert eredményesen működnek.

Frissítés5:Romániának rendelkezésére fog állni a szükséges mennyiségű oltóanyag ahhoz, hogy május végére érje el az 5 milliót a koronavírus ellen beoltottak száma - jelentette ki hétfőn a miniszterelnök. Florin Cîţu felhívást intézett a politikusokhoz és az egyházak képviselőihez, hogy segítsenek az oltási kampány felgyorsításában.

A kormányfő egy sajtótájékoztatón rámutatott, áprilisban és májusban 8,3 millió dózis koronavírus elleni vakcina kellene hogy érkezzen az országba, így jövő hónap végére a beoltottak száma a legpesszimistább forgatókönyv szerint eléri az 5 milliót, az optimista várakozás szerint pedig akár a 6,3 milliót.

A miniszterelnök szerint nagyon fontos, hogy a politikusok, helyi és megyei vezetők, valamint az egyházak képviselői is kivegyék a részüket az oltási kampány népszerűsítéséből, hogy az emberek naprakész adatokkal rendelkezzenek a vakcinációról.

Florin Cîţu úgy véli, Romániának rendelkezésére fog állni a szükséges mennyiségű oltóanyag ahhoz, hogy július végére elérje a 10 milliót a beoltottak száma, hiszen a vártnál gyorsabb ütemben érkeznek az oltóanyagok, ehhez azonban arra van szükség, hogy az emberek kérjék az oltást, regisztráljanak az előjegyzési platformra. Ha 10 millióan megkapnák az oltást, a felnőtt lakosság 70 százaléka immunizálva lenne, ami lehetővé tenné a gazdaság szinte teljes megnyitását - nyomatékosította.

A miniszterelnök hozzátette, június közepére az egy nap alatt beadott oltások száma elérheti a 100 ezret.

Az oltási platformon regisztrált személyek száma jelenleg 767.883. Közülük 442.000 kaptak értesítést, és 64 százalékuk - 282.000-en - visszaigazolták az oltási időpontot - ismertette az aktuális adatokat a kormányfő.

Frissítés6: Az Országos Közegészségügyi Intézeten (INSP) múlik, hogy a nyálteszteket is bevonja a tesztelési módszertanba – közölte hétfőn a miniszterelnök.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón Florin Cîţu rámutatott, ő maga javasolta a non-invazív nyáltesztek alkalmazását a vakációról visszatérő iskolásoknál. Állítása szerint több szakemberrel is egyeztetett előzőleg a témáról, és valamennyien azt mondták, hogy ez a tesztelési mód is megfelelő. „A nyáltesztek még valóban nem szerepelnek az INSP által megszabott metodológiában, de az INSP-n múlik, hogy a módszertan részévé tegye. Világszerte használják ezt a tesztelési módszert” – fogalmazott.

A kormányfő annak kapcsán nyilatkozott a témáról, hogy vasárnap Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter azt mondta, a szaktárcának nincs törvényes alapja arra, hogy az iskolák számára gyorsteszteket vásároljon, és ezt az oktatási minisztériummal is közölték.

„Az egészségügyi minisztériumnak nincs meg a jogi kerete arra, hogy például az iskolák vagy bármely más, nem az alárendeltségébe tartozó intézmény számára teszteket vásároljon. Pedig vitathatatlan, hogy ezek a tesztek is biztosítanak bizonyos fokú szűrést” – fejtette ki.

Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár szintén nyomatékosította, hogy a nyáltesztek nem szerepelnek az INSP jelenlegi metodológiájában, mivel nem elég pontosak.

Sorin Cîmpeanu oktatási tárcavezető korábban arról számolt be, hogy a második félév eleje óta eltelt 8 hét alatt az iskoláknak kiosztott antigén gyorstesztek kevesebb mint 2 százalékát használták fel, ami „óriási kudarcot jelent”.

Hozzátette, „a non-invazív teszteket az egészségügyi ágazatban illetékes hatóságoknak kell beszerezniük”, mivel az oktatási tárcának nincs kompetenciája ezen a téren. „Emiatt nagyon bízunk az egészségügyi minisztérium támogatásában” – nyomatékosította a tárcavezető.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS