2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb csapás Horváth Annának: nem tárgyalják újra az ügyét

2021. április 06. 10:05, utolsó frissítés: 10:09

Elutasította hétfőn a Fellebbviteli Bíróság Horváth Annának, Kolozsvár volt alpolgármesterének perújítási kérelmét, így érvényben marad a Legfelsőbb Bíróság ítélete, amelyben befolyással való üzérkedés miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a politikust - írja a Gazeta de Cluj.


Horváth amiatt kérte az újratárgyalást, mert a bíróság nem vette figyelembe az Alkotmánybíróságnak azon döntését, miszerint nem szabad büntetőtárgyalásokon olyan titkosszolgálati anyagokat használni fel, amelyeket nemzetbiztonsági kockázat okán készítettek a szolgálatok.

Horváth Annát a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) figyelte meg, ők készítették azt a hangfelvételt, amely a bíróság szerint bizonyítja, hogy a volt alpolgármester befolyással üzérkedett, azaz jogtalan előnyhöz juttatott volna egy harmadik személyt.

Horváth Anna ellen 2017-ben a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) eljárást indított befolyással való üzérkedés és pénzmosás vádjában, melynek következtében 2019 májusában jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság. Az ítélet végrehajtását négy évre felfüggesztették. A bíróság befolyással való üzérkedésnek találta, hogy hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy üzletembertől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. A pénzmosás vádjában felmentették. Horváth Anna az ellene elrendelt kényszerintézkedés (hatósági felügyelet) miatt nem tudta ellátni alpolgármesteri teendőit, ezért 2017 márciusában lemondott tisztségéről.

Horváth jelenleg az RMDSZ ügyvezető alelnöke, a 2019-es ítéletet követően azt nyilatkozta, hogy az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul. A két év felfüggesztett börtönbüntésen kívül a politikusnak 500 lejt is ki kell fizetnie az államnak, részt kell vennie egy reintegrációs programban, és száz nap közhasznú munkát is le kell dolgoznia. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS