2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eltörölné a minisztérium, hogy maximum húsz lejt lehessen költeni egy beteg napi kórházi étkeztetésére

2021. április 07. 14:42, utolsó frissítés: 14:42

Az Egészségügyi Minisztérium közvitára bocsátott egy határozat-tervezetet, amelynek célja, hogy kiiktassa a betegek kórházi étkeztetésére fordítható plafont. Azt tervezik, hogy 16 lejnél kisebb összeg ne lehessen valaki napi kórházi étkeztetésére fordítható.


Amennyiben a rendelet életbe lép, úgy a kórház vezetősége az adminisztrációs tanács segítségével maga szabhatja meg, mekkora összeget fordít a betegek ellátására, de ez nem lehet kisebb 16 lejes összegnél.

Ugyanakkor az egészségügyi intézményeknek a weboldalaikon jelezniük kell az ellátás mikéntjét, ezt az információt pedig a minisztériumnak is le kell kommunikálniuk.

A járóbeteg-ellátásban a tervezet szerint 16 lejes napi étkezési támogatást kapnak a tuberkulózisban szenvedő felnőttek, 15 lejt a gyerekek. Ugyanakkor a HIV-vírussal szenvedők is támogatást kapnak, legyenek azok járóbetegek vagy internáltak, a fenti összegekben.

Jelenleg egy 2008-ban hozott kormányhatározat van érvényben a betegek étkeztetésére nézve, ez minimum 5, maximum 20 lejben szabja meg a naponta betegétkeztetésre szánt összeget. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS