2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ellenzi a PSD, hogy sürgősségi rendelettel számolja fel a kormány a SIIJ-t

2021. április 07. 15:00, utolsó frissítés: 15:00

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai ellenzik, hogy a felsőház sürgősségi eljárásban vitassa meg az igazságügyben elkövetett esetleges visszaéléseket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) felszámolásáról szóló tervezetet.


Az alakulat kéri, hogy a Velencei Bizottság véleményezése után tárgyalják meg a javaslatot. Az erre vonatkozó igénylésről jövő héten szavaz a plénum.

Robert Cazanciuc szociáldemokrata szenátor szerdán kijelentette, a Velencei Bizottság nemrég közölte, hogy júliusban véleményezi a SIIJ felszámolásáról szóló törvényjavaslatot, ezért - véli - a koalíciós pártoknak le kell tenniük arról a szándékukról, hogy sürgősségi eljárásban vitattassák meg a javaslatot, hiszen tagjaik korábban több ízben is amellett foglaltak állást, hogy az igazságügyi rendszert érintő bármilyen módosításnál figyelembe kell venni a Velencei Bizottság álláspontját.

"Ha már úgysem sikerült elérni az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) megszüntetésére vonatkozó politikai célkitűzésüket, nem gondolják, hogy jobb lenne higgadt vitát folytatni erről a tervezetről, hogy az emberek megbízhassanak az igazságszolgáltatásban?" - fogalmazott.

A szenátus jogi bizottságának elnöke, Iulia Scântei válaszában rámutatott, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja a tervezet sürgősségi eljárással való megvitatását, mivel a Velencei Bizottság 2018-as és 2019-es állásfoglalásában is kérte a román kormánytól e "jogalkotási anomália" felülvizsgálatát. Éppen a SIIJ felszámolása lesz Románia egyik legütősebb érve az MCV lezárását célzó folyamatban - nyomatékosította.

A képviselőház március 24-én fogadta el első házként a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet. A szenátus jogi bizottsága a tervek szerint csütörtöki ülésén véleményezi a törvényjavaslatot.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS