2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gheorghiță: nem ajánlott kétfajta oltást kombinálni

2021. április 08. 08:35, utolsó frissítés: 11:12

Nem ajánlott két koronavírus elleni vakcinát kombinálni - jelentette ki szerda este a közszolgálati televízió műsorában a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.


Dr. Valeriu Gheorghiţát arról kérdezték, hogy mi a teendő akkor, amikor olyan személyeknek, akik megkapták az AstraZeneca által kifejlesztett oltás első adagját, fenntartásaik vannak a második dózis felvételét illetően.

A szakember kifejtette: az AstraZeneca oltását követő esetleges vérrögképződés a beoltott személy immunválaszának függvénye. Ha tehát valakinél esetleg vérrögképződés indult az első dózis után, akkor nyilván ellenjavallt, hogy megkapja a második adagot, arra viszont egyáltalán nem számítanak, hogy ez a mellékhatás a második dózis után lépjen fel.

Rámutatott: olyan országokban, ahol sok embert oltottak ezzel a vakcinával, nem volt példa rá, hogy a mellékhatás a második dózist követően lépett volna fel.

Hozzátette: jelen állás szerint nem ajánlott a koronavírus elleni oltások kombinációja, azaz hogy valaki egy másik típusú vakcinából kapja a második dózist, mint az elsőt kapta.

Kifejtette: "teljesen természetes", hogy bizalmatlanság jelent meg az AstraZenecával kapcsolatban, de mérlegelni kell az oltás előnyeit és a betegség kockázatát. Úgy véli: szerencsés lenne, ha az Európai Unió szintjén egységes álláspontot alakítanának ki, mert csak növeli a konfúziót az, hogy a különböző országok eltérő intézkedéseket alkalmaznak, jóllehet ugyanazok a tudományos tények álltak rendelkezésre.

Dr. Valeriu Gheorghiţă elismerte: a rendelkezésre álló vakcinák 'nem tökéletesek', ezért fontos, hogy monitorozzák a történéseket, hogy időben reagálni tudjanak esetleges vészjelekre.

Update: A brit hatóságok által közölt adatok:

A Nagy-Britanniában beadott 20 millió oltás után összesen 79 vérrögképződéses esetet regisztrálták, ebből 19-en haltak meg. Vagyis 4 az egymillióhoz az esélye a mellékhatás jelentkezésének, az elhalálozás esélye pedig 1 az egymillióhoz. Az esetek közel kétharmadát nőknél regisztrálták, az elhunytak életkora 18 és 79 közötti volt, hárman közülük voltak 30 év alattiak. Valamennyi esetet az első dózis után észlelték, de mivel a másik dózisból jóval kevesebbet adtak be eddig, ezért erre vonatkozóan még nem feltétlen lehet egyértelmű következtetéseket levonni.


(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS