2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alkotmánybíróság: nem hirdethetnek ítéletet a bírók ezentúl indoklás nélkül

2021. április 08. 11:31, utolsó frissítés: 11:31

Románia Alkotmánybírósága szerdán úgy döntött, hogy a bírói ítéletet annak kihirdetésekor meg kell indokolni. A bírói döntés utólagos megindoklása sérti az elítélt személy igazságszolgáltatáshoz és tisztességes bírósági eljáráshoz való jogát - közölte a testület.


Az alkotmánybíróság ezzel helyt adott a büntetőeljárási törvénykönyv azon cikkelye ellen benyújtott óvásnak, amely azt írta elő, hogy a bírói ítéletek indoklását az ítélet kimondása után legtöbb 30 napon belül meg kell fogalmazni.

A büntetőeljárási gyakorlat eddigi formájában - vagyis úgy, hogy az indoklás a büntető ítélet kihirdetése után született meg - sértette az alapvető emberi jogokat és szabadságokat, az egyén igazságszolgáltatáshoz és tisztességes bírói eljáráshoz való jogát. A bírói ítélet végrehajtása úgy, hogy annak megindoklása még nem látott napvilágot, sérti a személyes szabadsághoz, biztonsághoz és emberi méltósághoz való alkotmányos elveket, amelyek a jogállam alapvető értékei - érvel a CCR.

Következésképpen a bírói ítéletet annak kihirdetése napján kell megszövegezni és megindokolni - szögezi le az alkotmánybíróság.

A 30 napos határidőt általában nem tartották be a bírói testületek. Megtörtént az is, hogy a bírák az ítélet kihirdetése után egy évvel indokolták meg döntésüket - derül ki a tájékoztatásból.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS