2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Változik a kórházi szabályzat: ezentúl látogathatók lesznek a covidos betegek

2021. április 10. 09:47, utolsó frissítés: 10:01

Megváltozott a szabályzat a covidos betegek látogathatóságát illetően. A koronavírussal fertőzött súlyos betegeket ezentúl meglátogathatják a kórházban a hozzátartozóik - mondja ki egy pénteken megjelent egészségügyi minisztériumi rendelet. A több mint egy éve tartó járvány kezdetétől ez meg volt tiltva, csak telefonon lehetett érdeklődni a családtagok állapotáról.


Az új jogszabály szerint a beteget alkalmanként egy családtagja látogathatja meg, a kezelőorvos beleegyezésével. A látogatás időtartama nem haladhatja meg a 15 percet. a kórházba való belépéskor a látogató ingyenes védőöltözéket kap, az intézményben tartózkodása alatt be kell tartania az egészségügyi szabályokat, és nem vihet semmit a betegnek.

Szintén a kezelőorvos beleegyezésével a súlyos állapotban lévő páciensek számára lehetővé teszik a vallási támogatást, azaz a lelkészi látogatást a kórházban.

Az új miniszteri rendelet néhány órán belül hatályba lép, amint megjelenik a Hivatalos Közlönyben - jelezte Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter a Facebook-oldalán. A tárcavezető az új szabályzat ismertetése mellett azt is leírta, hogy személyes indíttatása is volt a sokszor embertelennek tűnő előírások módosítására:

"Mindkét nagymamám kevesebb, mint 4 hónapja halt meg. Egyikük koronavírusos beteg volt. Tudom, hogy milyen nehéz lehetett azok számára, akik még elbúcsúzni sem tudtak családtagjaiktól. Nem élünk normális körülmények között, és a szabályozásnak akkor megvolt céljuk. Az időközben rendelkezésünkre álló plusz információk a vírusról és az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai lehetővé teszik számunkra, hogy módosításokat eszközöljünk, hogy amennyire lehet, egy kicsit ... emberibbé tegyük a körülményeket"- írta Voiculescu a Facebookon.

În câteva ore, odată cu apariția în Monitorul Oficial, un nou ordin de ministru va reglementa următoarele:

1....

Közzétette: Vlad Voiculescu – 2021. április 9., péntek


A napokban döntöttek a temetkezési szabályok változásáról is - erről ITT írtunk bővebben -, a covid-19-ben elhunyt betegek esetében lehetővé teszik azt, hogy azokat felöltöztessék saját ruháikba, és megfelelő szertartással temessék el, bár a koporsót még mindig le kell szigetelni. A holttesteket eddig egy vízhatlan, dupla falú, hermetikusan záródó zsákba tették, majd 24 óra leforgása alatt el kellett hantolni őket. (hotnews/hírszerk.)

Nyitókép: Sharon McCutcheon, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS