2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Botrányos kórházkiürítés Bukarestben: Cîţu szerint most dől el, hogy van-e még becsület

2021. április 11. 18:05, utolsó frissítés: 18:05

Lássuk van-e még becsület Romániában - vetette fel vasárnap a Foişor klinika COVID-19 kórházzá alakítása kapcsán Florin Cîţu miniszterelnök. A kormányfő lemondásokat emlegetett, miután részt vett a beavatkozásokat irányító és koordináló országos központ (CNCCI) ülésén.


Cîţu neveket nem mondott azzal kapcsolatban, hogy konkrétan kinek kellene lemondania, de úgy fogalmazott: kíváncsi, hogy "van-e még becsület Romániában'.

A Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) vasárnapi Facebook-bejegyzésében jelezte: parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Foişor-ügyben, és felszólította a miniszterelnököt, hogy "azonnali hatállyal" váltsa le Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert és Raed Arafat államtitkárt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetőjét, akiket a "legfőbb felelősöknek" tekint az egészségügyi rendszerben kialakult "katasztrofális helyzetért".

Szombat este bonyodalmat okozott, hogy a bukaresti Foişor ortopédiai klinikát COVID-kórházzá alakították.

Raed Arafat szerint erre azért volt szükség, mert a fővárosi kórházak intenzív osztályain nem maradt szabad hely, ezzel szemben a Foişor 20 ágyas intenzív osztályán csak három hely volt foglalt, és további 90 olyan ágya van, amelyen oxigénellátást lehet biztosítani.

Az államtitkára szerint a döntést már reggel meghozták, ám az akció előkészítése elhúzódott, ezért estére maradt a betegek átszállítása más kórházakba. Andrei Baciu elnézést kért az érintettektől és ezek családjaitól.

Raed Arafat maga is elismerte, hogy "kellemetlenségeket" okozott a pácienseknek a költözés, de hangsúlyozta: a döntést azért kellett meghozni, hogy olyan betegek életét lehessen megmenteni, akik máskülönben nem jutottak volna megfelelő ellátáshoz. Az államtitkár szerint az akcióról egyeztettek az egészségügyi minisztériummal, a kórház vezetőségével és a bukaresti polgármesteri hivatallal is.

"Ezek nehéz döntések, de szükségesek az emberek életének megmentése érdekében" - szögezte le Arafat.

Az egészségügyi miniszter szintén megerősítette: a klinika COVID-kórházzá alakítására vonatkozó döntést már péntek reggel meghozták, ám a kórház menedzsere "megengedhetetlenül elkésett" a szükséges dokumentumok kiállításával, ezért a páciensek egy része "sajnálatos helyzetbe került".

Egyes páciensek rokonai elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a költöztetésre este került sor.

A kórháznál megjelent egy csoport tüntető is, akik - a hatóságok szerint - az utóbbi napokban más helyszíneken is tiltakoztak a korlátozó intézkedések ellen.

A csendőrség közleménye szerint egy csoport tiltakozó "igyekezett megnehezíteni" a páciensek elköltöztetését. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS