2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Három beteg életét vesztette, ötöt sikerült evakuálniuk a kórházból, ahol megszűnt az oxigénellátás

2021. április 12. 22:05, utolsó frissítés: 2021. április 13. 09:25

Három beteg meghalt, öt másikat pedig evakuálnia kellett az egészségügyi személyzetnek egy fővárosi kórházból, miután problémák merültek fel az intenzív terápiás teherautó oxigénellátásával – közölte a fővárosi polgármester.


Nicușor Dan, Bukarest főpolgármestere a közösségi médiában reagált a Victor Babeș kórházban történtekre. Közlése szerint az intenzív mobilegységben 8 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápoltak. A nyolc beteg közül viszont csak ötöt sikerült másik kórházba szállítani az oxigénellátás leállta után.

Hozzátette, ez egy tragikus pillanat, amelyben emberi életek vesztek oda, ezt követően részvétét fejezte ki azoknak a családoknak, akik hétfő este elvesztették szeretteiket.

Az oxigénellátórendszer meghibásodásának oka egyelőre tisztázatlan.

Az ügy kapcsán a 3. kerületi bírósághoz fordult, mert szerinte „a bűnösöket be kell azonosítani és meg kell büntetni”, a vizsgálathoz az egészségügyi személyzet együttműködését kérte.

A hatóság nyomozást indítottak az ügyben.

A helyi rendőrség biztonsági kordont vont a kórház köré. A helyszínen Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter is látogatást tett, hogy a történtekről tájékozodjék.

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője is megérkezett a kórházba. A DSU vezetője a Digi24-nek azt nyilatkozta, hogy a Victor Babeș mobilegységének felszerelésével korábban nem volt technikai probléma.

A kórház udvarán található mobil intenzív osztályt a múlt héten helyezték üzembe, és teljes kapacitással működött. A mobil egységet üzembe helyező DSU közleménye szerint az életmentő készülékekben túlnyomás alakult ki, ezért álltak le. A meghibásodás oka egyelőre ismeretlen. Kihívták a készülékeket forgalmazó cég képviselőjét, aki – bár az orvosi személyzet felajánlotta, hogy teljes védőfelszerelést kínál –, nem volt hajlandó belépni a mobil egységbe, és kis idő elteltével távozott a kórház területéről.

Jelenleg azt vizsgálják, hogy az oxigénnyomás növekedése miért haladja meg a rendszer által megengedett maximális értékét, ami az oxigénellátás leállásához vezetett.

(hírszerk./alephnews/digi24)

A nyitókép illusztrációként szolgál

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS