2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cîţu: mindenkinek, aki vétkes, felelnie kell a bukaresti konténerkórház három betegének halála miatt

2021. április 13. 08:49, utolsó frissítés: 08:49

Részvétét fejezte ki Florin Cîţu miniszterelnök a bukaresti Victor Babeş kórház mobil intenzív terápiás osztályán történt incidens miatt elhunyt betegek hozzátartozóinak, és az ügy gyors kivizsgálását, a vétkesek felelősségre vonását sürgette.


"Újabb tragédia történt Romániában: meghalt három beteg a Victor Babeş kórházban, egyelőre nem tudni, miért. (...) A jelenlegi információk szerint baleset történt, de az ügyben kivizsgálás indult" - fogalmazott a kormányfő hétfő késő este adott sajtónyilatkozatában.
Fotó: ANGELO BREZOIANU / AGERPRESFotó: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES

Florin Cîţu részvétét fejezte ki a gyászoló családoknak, majd elmondta, gyors és átlátható kivizsgálást kért az ügyben a belügyminisztertől, "mert mindenkinek, aki vétkes, felelnie kell".

A kormányfő hozzátette, a koronavírus-járvánnyal vívott háborúban óriási nyomás nehezedik a kórházakra és ezeken belül az intenzív terápiás osztályokra. A társadalom valamennyi szereplőjének segítségére szükség van a járvány leküzdéséhez, az oltási kampány sikere meghatározó jelentőségű.

A miniszterelnök ugyanakkor arról biztosított mindenkit, hogy a hatóságok továbbra is mindent megtesznek az intenzív terápiás ágyak számának növelése érdekében.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint hétfőn 16 óra 25 perc körül hirtelen megnőtt az oxigénnyomás a bukaresti Victor Babeş kórház mobil intenzív terápiás osztályán levő lélegeztetőgépeknél, de egyelőre nem tudni, mi idézte ezt elő - nyilatkozta Raed Arafat.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője szerint a lélegeztetőgépek amerikai gyártmányúak, és úgy vannak kialakítva, hogy ha az oxigénnyomás meghaladja a 6 bar-t, automatikusan leállnak.

A konténerkórházakat két-három havonta ellenőrizték a jótállásra köteles cég képviselői - szögezte le Arafat a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Hétfőn életét vesztette a bukaresti Victor Babeş kórház mobil intenzív terápiás osztályán kezelt három koronavírusos beteg, miután az oxigénnyomás hirtelen növekedése miatt leálltak a lélegeztetőgépek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS