2021. május 7. péntekGizella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Leállt lélegeztetőgépek: vizsgálják, történt-e gondatlanságból elkövetett emberölés

2021. április 13. 11:52, utolsó frissítés: 11:52

A bukaresti törvényszéki ügyészség vette át a harmadik kerületi bírósági ügyészségtől a Victor Babeş kórházban hétfő este meghalt koronavírusos páciensek ügyében folyó kivizsgálást. Az ügyészek gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt vizsgálódnak in rem, vagyis mindenekelőtt azt vizsgálják ki, hogy történt-e bűncselekmény.


Az ügyészek arról tájékoztattak, hogy hétfő éjszaka már hét személyt kihallgattak az ügyben. Köztük van a kórház menedzsere is, valamint a műszaki személyzet néhány tagja.

Kedden folytatódnak a kihallgatások az ügyben a bukaresti rendőrségen.

A Victor Babeş kórház mobil intenzív osztályán három páciens holttestét azonosították: mindhárman nők, életkoruk 84, 74 és 63 év.

A rendőrség tájékoztatása szerint a jelenlegi információk arra utalnak, hogy április 12-én, hétfőn délután a mobil intenzív terápiás részleg lélegeztetőgépeinek oxigénellátását biztosító berendezés meghibásodott, és az oxigénellátás leállt. A mobil intenzív részleget lezárták kivizsgálás végett.

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője hétfő éjszaka sajtótájkoztatót hívott össze, amelyen úgy nyilatkozott: a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint hétfőn 16 óra 25 perc körül hirtelen megnőtt az oxigénnyomás a bukaresti Victor Babeş kórház mobil intenzív terápiás osztályán levő lélegeztetőgépeknél, de egyelőre nem tudni, mi idézte ezt elő.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője szerint a lélegeztetőgépek amerikai gyártmányúak, és úgy vannak kialakítva, hogy ha az oxigénnyomás meghaladja a 6 bart, automatikusan leállnak.

Arafat szerint a kórházban volt a gépeket karbantartó cég képviselője, ő azonban nem volt hajlandó bemenni az osztályra, de tanácsokkal látta el azokat, akik bementek, és próbálták orvosolni a helyzetet. (agerpres)

Kiemelt kép forrása: Pro TV képernyőmentés

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS