2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dan Barna: nem támogatjuk Cîțut, feszólítjuk koalíciós partnereinket, vonják meg tőle a bizalmat!

2021. április 14. 15:24, utolsó frissítés: 16:13

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter és Andreea Moldovan államtitkár menesztése következtében komoly megpróbáltatás elé néz a koalíció. Az USR-PLUS kijelentette, hogy nem kívánja törésre vinni az együttműködést a liberálisokkal és az RMDSZ-szel létrehozott koalíciót, azonban a reformok mellett köteleződtek el, és ezeket szeretnék folytatni. Ha ez ellehetetlenül, akkor nincs értelme politikai szerepvállalásuknak.


Délután három órakor Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR-PLUS társelnöke sajtótájékoztatót tartott, amelyben elmondta: politikai éretlenségről tett tanúságot a miniszterelnök akkor, amikor a járványhelyzet kellős közepén menesztette a minisztert. Ma délelőtt gyakorlatilag a kész tények elé állították az USR-t, közölték, hogy menesztik a tárcavezetőt, minden előzetes megbeszélés, konzultáció nélkül – részletezte a miniszterelnökhelyettes. Ez az eljárás elfogadhatatlan, mert maximális krízishelyzetet provokált, éppen emiatt Citu nem támogatható többé kormányfőként – hangsúlyozta Barna.

A politikus hangsúlyozta: nem vállalja az ideiglenes kinevezését az egészségügyi minisztérium élére, mert ezt sem tartja elfogadható megoldásnak az aktuális körülmények között.

Dan Barna kijelentette, hogy a miniszterelnök mai döntésnek nincs semmiféle jogi háttere, ugyanis Voiculescu tevékenységének nem történt meg a hivatalos, konkrét kiértékelése. A döntés azt mutatja, hogy nem tisztelik az USR-PLUS-t koalíciós partnerként.

Az USR elnöke kijelentette, hogy sürgősen találkozni szeretnének Ludovic Orban PNL-elnökkel és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, hogy eldöntsék közösen a bizalom megvonását Florin Citu kormányfőtől.

Az oltáskampány sikertelenségére is rámutatott Barna, hiszen Románia a 25. helyen áll átoltottság szempontjából a 27-ből, európai szinten.

Újságírói kérdésekre válaszolva, hogy mi történik abban az esetben, ha a liberálisok nem vonják meg Citutól a bizalmat, milyen kiutat látnak a válságból, Barna kifejezte a meggyőződését, hogy a koalíción belül megoldást találnak a helyzetre.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS