2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cîţu visszavonta Voiculescuék utolsó rendeletét

2021. április 15. 09:23, utolsó frissítés: 09:25

Az ügyvivő egészségügyi miniszteri tisztséget is betöltő Florin Cîţu miniszterelnök szerda este visszavonta a 2021/506-os egészségügyi miniszteri rendeletet, amely új szabályokat szabott volna meg a karantén bevezetésére.


A rendelet visszavonására vonatkozó határozat szerda este meg is jelent a Hivatalos Közlönyben.

Kedden megjelent egy, a 2020/1309-es egészségügyi miniszteri rendeletet módosító jogszabály a SARS-CoV-2-vel történő megfertőződések megelőzésére és korlátozására vonatkozó intézkedések alkalmazásáról.

A keddi rendelet szerint a területi karantént a 100.000 főnél nagyobb lélekszámú városokban akkor lehetett volna bevezetni, ha az illető településsel kapcsolatban legalább 60 pont gyűl össze a következő tényezők alapján: az elmúlt 7 napban végzett tesztek száma, az elmúlt 14 nap során regisztrált pozitív esetek száma, a 14 nap alatt regisztrált fertőzöttségi ráta, a fertőzöttségi ráta növekedő vagy csökkenő tendenciája az utóbbi 14 napra számítva, a fertőzési gócok és sürgősségi esetek száma, a megyében lévő intenzív terápiás helyek telítettsége, a COVID-betegeknek fenntartott kórházi helyek telítettsége.

Dan Barna miniszterelnök-helyettes kedd este úgy nyilatkozott, hogy szükség volt erre a rendeletre, mert az előző szabályozás nagyon 'homályos' szempontokat szabott meg.

Florin Cîţu miniszterelnök azonban szerda este a rendelet visszavonásáról döntött.

A kormányfő csütörtökre két távértekezletet is összehívott, egyet a megyei közegészségügyi igazgatóságok vezetőinek, egyet pedig a COVID-kórházak menedzsereinek részvételével.

A miniszterelnök ugyanakkor bejelentette, hogy csütörtökön kormányülés is lesz, a napirenden olyan, többek között az egészségügyi minisztérium által kidolgozott jogszabályok szerepelnek, amelyek "nem tűrnek halasztást". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS