2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem lesz kötelező kiváltani az új elektronikus személyit, de a régivel már nem utazhatunk külföldre

2021. április 15. 15:05, utolsó frissítés: 15:05

Az új elektronikus személyazonosító igazolvány kiváltása nem lesz kötelező, azonban ennek hiányában a román állampolgárok nem utazhatnak külföldre - jelentette ki Octavian Oprea, a Románia digitalizálásért felelős hatóság (ADR) elnöke a távközlés napja alkalmával szervezett konferencián.


Az utóbbi időben nagyon sok valós és valótlan információ jelent meg az elektronikus személyazonosságot illetően, a lényeg azonban az, hogy az új igazolvány lehetőséget fog nyújtani a román állampolgároknak, hogy digitális úton lépjenek kapcsolatba a közintézményekkel. Gyakorlatilag identitásunk képes lesz az egész Európai Unióban közlekedni, a többi európai polgár identitását pedig felismerik a romániai állami intézmények - fejtegette Oprea.

"Az elektronikus személyazonosító igazolvány sok haszonnal jár. Nem lesz azonban kötelező a kiváltása, mivel többen nem bíznak az adattárolásban, és úgy gondolják, hogy az igazolvány révén sérülni fognak bizonyos jogaik, ami pedig nem igaz. Számukra továbbra is fennáll a lehetőség, hogy egy egyszerű műanyag kártya birtokosai legyenek, amellyel igazolni tudják magukat a román hatóságok előtt, de külföldre már nem utazhatnak a felmutatásával" - hangsúlyozta az ADR elnöke.

Oprea arról is beszámolt, hogy készülőfélben van a digitális azonosítást lehetővé tevő platform (PSCID), amely elektronikus ügyfélkapuként hozzáférést nyújt az állampolgároknak a kormány által működtetett platformokhoz.

Ahogy jelenleg a Facebook-identitásunkkal, vagy a gmail-fiókunkkal belépünk különböző privát platformokra, elektronikus identitásunkat felhasználva be tudunk jelentkezni majd az intézmények platformjaira is ügyintézés végett - magyarázta Oprea. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS