2021. május 19. szerdaIvó, Milán
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Voiculescu: nincsenek elrejtett covid-halottak. Csak rosszul számolják őket

2021. április 17. 12:38, utolsó frissítés: 12:41

Vlad Voiculescu szerint Romániában a hatóságok kéféle módszertannal számolják össze a koronavírusban elhunytakat. Jelentős, akár ezres nagyságrendű különbségek lehetnek a két statisztika között, és valószínűleg egyik sem ad tűpontos képet a valóságról. Vélhetően mindkét módszerrel "alulszámolják" az elhunytakat.


A héten menesztett egészségügyi miniszter péntek este a Digi24 televízióban beszélt arról, hogy pontosan mire is gondolt akkor, amikor a bombaként ható bejelntését megtette, mely szerint a napi szinten, hivatalosan közölt elhunytak száma nem egyezik a valósággal.

"Egy módszertani problémáról van szó, nincs emögött semmiféle összeesküvés, nincsenek elrejtett halottak. Nem megfelelő a metodológia. Ezt biztosan állíthatom. Ennek eredménye pedig egy olyan eltérés, melynek mértékét nem ismerjük" - fejtette ki Voiculescu. Mint elmondta: az egyik számolást a kórházak által jelentett halálesetek alapján végzik, a másikat pedig több intézmény adatainak összesítése révén.

Aki kérdés nyomán azt is elmondta, hogy ha nem rúgják ki miniszteri tisztségéből, nem beszélt volna erről nyilvánosan - egyelőre. Hanem megvárta volna annak a vizsgálatnak az eredményét, melyet maga rendelt el, miután - kb.10 napja - az egyik tanácsosa felhívta a figyelmét a statisztikákat érintő problémára.

Hozzátette: azért beszélt mégis nyilvánosan erről, mert nem akarta, hogy találgatások kapjanak lábra. Kihangsúlyozta: hibákról van szó, nem szándékosságról, hiszen "senkinek sem érdeke" az adatok eltorzítása. A volt miniszter szerint egyébként a metodológiát ellenőrző csapat tagjainak is kirúgták közel a felét akkor, amikor őt menesztették. (g4media.ro, digi24.ro, hírszerk.)

Fotó: a kormány honlapja

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS