2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyilatkozatpárbaj Cîțu és Voiculescu között: volt-e vagy nem volt munkacsoport, amely az elhalálozások számadatait vizsgálta volna?

2021. április 19. 11:27, utolsó frissítés: 11:36

A koronavírusban elhunyt személyek összesítése körüli szópárbaj már a sokadik fordulójánál tart. Pénteken a menesztett egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu sajtótájékoztatót tartott, és többek között fölvetette, hogy a halottakról szóló adatsorok körül komoly gondok vannak, ennek megvizsgálására pedig létrehoztak egy munkacsoportot a minisztériumon belül, azonban a kivizsgálást nem sikerült végig vinni, úgyhogy egyelőre konkrétumokat nem tud mondani. Ez a kijelentés azonban elegendő volt ahhoz, hogy három napig sajtónyilatkozatok révén üzengessenek egymásnak az USRPLUS politikusai és a kormányfő.


Florin Cîțu miniszterelnök vasárnap délután kijelentette, hogy az Egészségügyi Minisztérium szintjén nincs olyan munkacsoport, amely ellenőrizné a COVID-19 járvány alakulásáról szóló napi adatok esetleges téves jelentését, amint azt Vlad Voiculescu korábban kijelentette. Ezt követően a volt egészségügyi miniszter viszont azt nyilatkozta a G4Media-nak, hogy amit mondott, "igaz", és a minisztériumban vannak olyan dokumentumok, amelyek megerősíthetik állításait.

A G4Media minisztériumi források révén megszerezte az említett dokumentumot, amelyet Andreea Moldovan volt államtitkár írt alá április 12-én, 2 nappal azelőtt, hogy Voiculescut és Moldovant Cîțu miniszterelnök menesztette volna. A dokumentumban az áll, hogy "technikai munkacsoportot" létesítenek minisztériumi szinten annak ellenőrzésére, hogy "hogyan jelentik a SARS-CoV-2 vírusfertőzési adatokat".

A két oldalas dokumentum egyikére rá van írva az is, hogy „Florin Cîțu miniszterelnök figyelmébe, bizalmas”, majd az oldal alján az áll, hogy „átvettem” és a miniszterelnök kitakart aláírása is szerepel a dokumentumon.

A G4Media által publikált minisztériumi értesítés a munkacsoport megalakításáról. Forrás: G4MediaA G4Media által publikált minisztériumi értesítés a munkacsoport megalakításáról. Forrás: G4Media


Miután ez az átirat megjelent a sajtóban a kormány nyilvánosan cáfolta, hogy a kabinetnél iktatták volna ezt a dokumentumot, amelyben a napi járványügyi adatok jelentésének ellenőrzésével foglalkozó egészségügyi minisztériumi munkacsoport létrehozásáról tájékoztatják a kormányfőt.

A kormány hétfői közleménye értelmében sem a miniszterelnöki kabinetnél, sem az iktatóhivatalnál, sem a kormányfőtitkárságon nem iktattak ilyen munkacsoport létrehozásáról szóló iratot.

"A nyilvános térben megjelent úgynevezett dokumentumoknak nincs semmi közük a kormányhoz, sem a miniszterelnök vagy a kabinet munkaapparátusához" - hangsúlyozzák a közleményben, hozzátéve, hogy a miniszterelnöki kabinet, az iktatóhivatal vagy a kormányfőtitkárság által átvett dokumentumok iktatószáma négyjegyű, és mindig megelőzi egy másik szám, amely a miniszterelnöki kabinet esetében az 5-ös, az iktatóhivatalé 17-es, a kormányfőtitkárság esetében pedig a 20-as.

A hivatalos dokumentumokat átvevő személy olvashatóan aláírja, hogy átvette az iratot, így bármikor azonosítható. Ha az irat lezárt borítékban érkezik, azt felbontják, és ráírják az iktatószámot - derül még ki a közleményből.

Ebben leszögezik, a médiában megjelent dokumentumok nem a miniszterelnöki hivatal vagy a kormányfőtitkárság által iktatott hivatalos iratok, nem találhatók meg rajtuk az ezekre jellemző formai elemek. "Ezek hivatalosan iktatott iratokként való feltüntetése az intézményi levelezés szabályai és az adminisztratív eljárások ismeretének hiányára utal" - írják.
A közlemény megszövegezői ugyanakkor meggyőződésüket fejezik ki, hogy az illetékes szervek hivatalból vizsgálatot indítanak az ügyben, ha bebizonyosodik, hogy a dokumentumot jogtalanul minősítették hivatalos iratnak. (hírszerk./(agerpres))


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS