2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem engednek a felek, így nem sikerült megoldani a kormányválságot hétfőn

2021. április 19. 21:35, utolsó frissítés: 21:45

Nem lett eredménye annak a tárgyalásnak, amelyen a kormánykoalíció prominensei vettek részt hétfő délutántól estig, s amelynek tétje a decemberi választások óta eddigi legerősebb feszültség megoldása lenne.


Mint a Transindex követte, nemrégiben Florin Cîțu miniszterelnök úgy menesztette hivatalából Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, hogy arról a koalíciós partnereinek nem szólt előtte. Ezen a gesztuson az USRPLUS annyira felháborodott, hogy arra kérik a koalíciót, vonja meg a bizalmat a miniszterelnöktől, erre annak pártja, a PNL egyáltalán nem hajlandó, a fontos politikusok egyöntetűen álltak ki Cîțu mellett. A koalíció harmadik tagja, az RMDSZ a kormányzás stabil folytatását és a koalíció további közös munkáját szorgalmazza.

Hétfőn a hírek szerint a felek semmit nem engedtek álláspontjaikból, az USRPLUS továbbra sem támogatja a kormányfőt, a PNL továbbra sem hajlandó megvonni tőle a bizalmat.

A hétfő tárgyalások végén a miniszterelnök azt mondta "folytatni fogják a beszélgetést" kedden. A miniszterelnököt megkérdezték, menesztve lesz-e Cătălin Drulă (USR-PLUS) közlekedési miniszter, aki „politikai zombinak” nevezte nemrég. Cîțu azt mondja, ő annak alapján értékeli ki a miniszterek tevékenységét, ahogyan dolgoznak és nem az alapján, amit mondanak.

Dan Barna USR-elnök elmondta, hogy ők megvonták a bizalmat Cîțutól és ezen nem változtattak. reméli kedden eredményesebben fognak tárgyalni.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök "konstruktívnak" találta a megbeszélést. Újságírói kérdésre elmondta, szerinte nincs szükség arra, hogy a felek között Klaus Johannis elnök közvetítsen. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS