2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Folynak a koalíciós tárgyalások, és mennek a találgatások

2021. április 20. 19:15, utolsó frissítés: 19:28

Második napja zajlanak a tárgyalások a kormánykoalíció pártjai között, amellyel Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltása után kialakult válságot szeretnék kezelni. Sajtóértesülések szerint az USR-PLUS szövetség bizonyos feltételekkel továbbra is hajlandó támogatni Florin Cîțu miniszterelnökségét, amit a múlt héten még élesen ellenzett, és azzal fenyegetőzött, hogy kilép a koalícióból.


A legfontosabb feltétel az lenne, foglalják bele a koalíciós megállapodásba azt az új szabályt, hogy ezentúl a miniszterelnöknek minden, átszervezésre vonatkozó döntést előzetesen egyeztet a koalíciót alkotó pártok elnökeivel. Ezzel tulajdonképpen a mostanihoz hasonló helyzeteket előznénk meg. Ez a feltétel azért is lenne a szövetség számára előnyös, mert állítólag az elmúlt napokban több információ is keringett arról, hogy Cătălin Drulă közlekedési miniszter, illetve Stelian Ion igazságügyi minisztert is szerepel különböző átszervezési listákon. Claudiu Năsui gazdasági miniszter menesztését is kérték.

Állítólag az is szerepel a feltételek között, hogy kétfordulós legyen a polgármester-választás, ami az RMDSZ számára lenne teljességgel elfogadhatatlan, de a speciális nyugdíjak és az igazságügyi törvény reformja is.

A Spotmedia szerint a koalíciónak most kellene dönteni az új egészségügyi miniszter személyéről is, amivel kapcsolatban az elmúlt napokban több név és forgatókönyv is felmerült. Állítólag nem csak az USR-PLUS és a PNL között vannak feszültségek, hanem a szövetségen belül az USR és a PLUS között is. Felmerült korábban Adrian Wiener orvos neve, aki az USR-tag, és ezért nem nagyon tetszik az PLUS-nak, ők inkább Ioana Mihăilă eddigi államtitkárt szeretnék, aki miniszterként tovább folytathatná a munkát Voiculescuval, aki államtitkárként térne vissza a minisztériumba. (spotmedia.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS